Češi neumí anglicky. Pro pracovní uplatnění je to nezbytnost, ve které jsme pozadu

Oxford dictionary už od raného dětství
 

Jazykové znalosti Čechů jsou pro praxi stále často nedostatečné. Cizí jazyk zvládá na nejvyšší úrovni zhruba třetina uchazečů o práci. Nejčastěji umí anglicky, ve srovnání s jinými Evropany ale hůře. Alespoň jeden cizí jazyk vyžadují přitom čtyři z deseti pracovních nabídek a zvyšuje se i zájem o pracovníky se znalostí dvou jazyků. Nejžádanější je angličtina. Vyplývá to ze statistik personální agentury Grafton Recruitment. 

Podle ní se sice v ČR výuka jazyků zlepšuje, přesto ale patří Češi na profesionální úrovni spolu s Francouzi, Poláky, Rumuny a Italy mezi nejhorší v Evropské unii. Horší než Češi jsou podle údajů Eurostatu ve znalosti cizího jazyka jen Italové, sdělila společnost.

Na velmi pokročilé úrovni umí cizí jazyk v ČR 36 procent uchazečů o práci, střední úrovní se může pochlubit kolem 54 procent. Dvě třetiny lidí, kteří hledají práci, ovládají anglický jazyk. Znalost němčiny může prokázat 12,5 procenta zájemců o práci, francouzštinu umí sedm procent.

Angličtinu zmiňovalo podle Grafton Recruitment za uplynulý rok 55 procent nabídek práce, kde byla podmínka znalosti cizího jazyka. Celkově je angličtina pětkrát žádanější než všechny ostatní cizí jazyky dohromady a desetkrát žádanější než němčina.

Jaké další jazyky? 

Na třetí příčce je francouzština, kterou zaměstnavatelé chtějí pětačtyřicetkrát míň než anglický jazyk. Čtvrtou italštinu ve srovnání s angličtinou poptávají devadesátkrát méně. Pátým nejoblíbenějším jazykem u zaměstnavatelů je holandština.

„Jazyky nejčastěji poptávají zaměstnavatelé z podnikových a zákaznických služeb, IT, obchodu a výroby," uvedla marketingová manažerka Grafton Recruitment Jitka Součková. Podle ní nejde jen o kancelářské pozice, ale často i o dělnické. Zájem o němčinu, francouzštinu a italštinu roste, řekla. Naopak počet volných pozic se znalostí ruštiny a polštiny podle ní ubývá. Na jednu pozici s ruštinou je například 910 pozic s angličtinou," dodala Součková.

Nejvyšší úroveň? 

Ve 46 procentech pracovních nabídek s podmínkou cizího jazyka se podle Grafton Recruitment vyžaduje znalost jazyka na nejvyšší úrovni, tedy C1 nebo C2. Pro rostoucí množství pracovních nabídek pak podle Součkové firmy požadují vedle angličtiny často i znalost dalšího cizího jazyka, a to většinou alespoň na středně pokročilé úrovni, tedy B2.

„Celkem dvojjazyčné pozice představovaly 30 procent všech nabízených pozic za uplynulý rok," řekla. Podle ní jsou tyto pozice nejobvyklejší v oboru podnikových služeb, kde se hovoří až 30 jazyky. Vedle nejrozšířenějších evropských jazyků jde podle Grafton Recruitment například i o hebrejštinu, čínštinu, hindštinu, japonštinu či korejštinu.

KAM DÁL: Od dětské hvězdy až do porna. Maitland Wardová hodnotí svých prvních 18 měsíců v branži