Jak zvládnout koronavirus v domácích podmínkách, co na něj nezabírá a kdy je třeba vyhledat lékaře?

Úplná izolace je základ, s nikým byste neměli přijít do styku
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Dříve či později se zřejmě s nemocí covid-19 seznámíme všichni na vlastní kůži. Poradíme vám, jak zvládnout mírný průběh nového typu koronaviru v domácích podmínkách, co na něj nezabírá nebo kdy už je nutné vyhledat lékařskou péči. Navíc přidáme odpovědi na několik dalších klíčových otázek.

S mírným průběhem nemoci covid-19 trvá intenzivní léčba zhruba týden, někdy o něco méně, jindy o den, dva více. Vzhledem k tomu, že na nový typ koronaviru zatím neexistuje žádný lék, domácí léčba se, stejně jako u chřipky a dalších virových onemocnění, zaměřuje na mírnění symptomů.

Jejím absolutním základem je však vydatný odpočinek, dostatečný pitný režim, který se postará o odvádění toxinů z těla, jež zde vznikají v důsledku boje imunitního systému s nákazou, a také podávání tišících léků.

Jak mírnit symptomy covid-19?

Dle doporučení ministerstva zdravotnictví se ke snížení teploty, mírnění bolesti a léčbě zánětu mohou užívat léky na bázi kyseliny acetylsalicylové, což je například český Acylpyrin. Ten je dostupný kromě klasické tablety i ve formě rozpustných šumivých tablet s vitamínem C. Dále se doporučují i přípravky s obsahem ibuprofenu nebo paracetamolu, který také snižuje teplotu a tlumí bolest.

Kdy kvůli covidu vyhledat lékařskou péči?

Máte-li podezření na covid-19, není výhradně nutné navštívit lékaře. Naopak je vhodné zůstat v izolaci od ostatních, aby se nákaza nešířila dál, a svůj stav případně konzultovat telefonicky. Pokud se však u vás objeví některý z těchto příznaků, s vyhledáním odborné pomoci neotálejte:

  • potíže s dýcháním
  • bolesti a tlak na hrudi
  • zmatenost
  • namodralé rty a bledý obličej
  • extrémní ospalost a neschopnost zůstat vzhůru

Co na covid-19 nezabírá?

Jestliže vám po léčbě jiného onemocnění zůstala doma jakákoli antibiotika, v žádném případě se jimi nesnažte léčit covid-19. Nejen, že by nezabrala (neboť jsou dle typu určena k léčbě konkrétních bakteriálních nemocí), ale navíc by vám mohla uškodit. Dočasně totiž nabourávají imunitní systém, který se pak těžko pere s jinými infekcemi.

Jak se účinně chránit před virovými infekcemi včetně covid-19?

Dodržování hygienických pravidel, jako je časté a důkladné mytí rukou, používání virucidních dezinfekcí a nošení ochranných pomůcek, je v dnešní době již dobře zažitým a zároveň vysoce funkčním základem ochrany před všemi infekcemi, včetně covid-19. Kromě toho Česká lékárnická komora doporučuje podporovat imunitu. Tedy pravidelně organismu dopřávat doplňky stravy, které pomohou posílit jeho obranyschopnost, konkrétně se jedná o vitamín D, betaglukany, zinek a selen.

Zároveň je vhodné dodržovat zásady zdravého životního stylu - jíst pestrou a vyváženou stravu, dodržovat pitný režim, pravidelně se věnovat fyzické aktivitě a každý den strávit alespoň 20 minut na čerstvém vzduchu. Posílený imunitní systém nás sice možná před nákazou covid-19 zcela neochrání, určitě ale výrazně zvýší pravděpodobnost, že u nás bude mít nemoc bezproblémový průběh.

KAM DÁL: Můžeme vážně přibrat ze vzduchu? Kupodivu nejde jen o trapné výmluvy.