Neznámá stránka herce Davida Švehlíka. Koketoval s církví a mohl se stát knězem

David Švehlík studoval rok teologii v Římě
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Charismatický herec David Švehlík už má svoji profesi v genech. Otec Alois Švehlík i strýc Jaroslav Švehlík se věnovali stejnému oboru, ale vše mohlo být jinak. Nejmladší z nich mohl skončit na zcela jiném jevišti než na tom divadelním. V minulosti propadl víře a málem se z něj stal kněz. Čerstvě 49letý David Švehlík a jeho překvapivý osud. 

Charisma, inteligence, lehce zasmušilý výraz a hluboký hlas. David Švehlík se stal velmi rychle po absolvování DAMU důležitou součástí filmové, seriálové a divadelní tvorby. Kdo by ho však podezříval, že šel vyšlapanou cestou po svém slavném otci, byl by na omylu. Mladý Švehlík totiž mohl skončit ve zcela jiné roli. 

Láska k Bohu

„Uvěřil jsem v Boha někdy v sedmnácti letech a přirozeně jsem toužil po křtu. Byl to natolik silný impuls, že nic jiného než život pro Boha a víru pro mě tenkrát nemělo význam,” vyprávěl v minulosti David Švehlík v rozhovoru pro Katolický týdeník. Kdo jeho profilu věnuje trošku péče, zjistí, že za mládím a studiem Davida Švehlíka je schovaná opravdu zajímavá odbočka. 

Ta mohla zcela změnit jeho osud. Úspěšný a ženami obdivovaný herec, kterého jste mohli vidět excelovat Na Zábradlí, v Národním divadle, ale třeba také v Letních shakespearovských slavnostech, se proslavil i v několika televizních seriálech a hraných filmech. Předtím, než absolvoval DAMU, se totiž zabýval filosofií a teologií. „Nevybavuji si rozhovor, ve kterém by nepadla otázka na mé období v kněžském semináři,” vysvětloval pro Katolický týdeník. 

Rovnou do Říma

V případě Davida Švehlíka se nejednalo o mladickou výstřednost, ale upřímné vyznání vlastních pocitů a přemýšlení nad životem. Po základní škole a maturitě na akademickém gymnáziu absolvoval jeden ročník teologického konviktu v Litoměřicích v roce 1991. 

O tom, že to s vírou myslí opravdu vážně, dokazuje i fakt, že následující rok navštěvoval Lateránskou univerzitu v Římě. O tom, že se jednalo o nutnou, ovšem poněkud naivní epizodu, svědčí i další slova pro Katolický týdeník: „Jako jedinou možnou životní cestu jsem v té době vnímal kněžskou dráhu. Dnes nemůžu nevidět, že v tom byl také velký kus naivity, romantiky, ale i lidské nezralosti a neznalosti sebe sama.” 

Proto také následně přešel na Filozofickou fakultu UK, kde se stal bakalářem v oboru estetiky a filosofie. Nakonec se v něm však ozvala genetická informace hereckého talentu, což potvrdil hned několika výraznými hereckými rolemi. David Švehlík čerstvě oslavil 49 let a čeká ho bezesporu ještě hodně výrazných filmových či seriálových rolí. 

KAM DÁL: Indiánská celebrita Pocahontas. Hrdinka romantických příběhů záhadně zemřela v Londýně