Aprílové počasí nekončí: Meteorolog popsal, čeho se v nejbližších dnech dočkáme

Počasí se v posledních dnech mění z minuty na minutu
 

Počasí posledních dnů je jako na houpačce. Slunce střídá sněžení, které doprovází studený vítr. Teplotní rozdíly se dynamicky mění a letošní "apríl" naplňuje svou pověst. Jaké jsou vyhlídky pro následující dny? O tom jsme si povídali se Štefanem Hanžákem z Českého hydrometeorologického ústavu. 

Současné radikální změny počasí, kdy se meteorologické podmínky mění z minuty na minutu, mají své vysvětlení. „Říkáme tomu poloha tlakového útvaru. Počasí je hodně dynamické a v současnosti jsme svědky severozápadního proudění velmi studeného vzduchu,” říká pro Čtidoma.cz Štefan Hanžák. Předpověď pro následující dny však ukazuje další výrazné změny, a to především v rozdílných teplotách. 

Teplejší vzduch

„V noci na zítra zasáhne střední Evropu tlaková výše teplého vzduchu. Proudění teplého vzduchu bude pokračovat v sobotu i v neděli,” popisuje Hanžák. O víkendu lze tedy na některých místech očekávat teploty kolem 20 stupňů Celsia. 

„V noci na pondělí přijde od západu zvlněná, hodně výrazná, studená fronta. Studený a teplý vzduch spolu bojují od západu na východ, což zapříčiňuje tak radikální proměny v počasí,” pokračuje meteorolog.

Štefan Hanžák zároveň dodává, že podobné výraznější změny jsou pro tzv. aprílové počasí pověstné. O tom, jak se bude počasí vyvíjet i v následujících týdnech, lze pouze spekulovat. A to právě vzhledem k dynamice současných meteorologických jevů. 

KAM DÁL: Nebezpečná akce na Radě ČT. Pokus o odstřel ředitele za přítomnosti policie ve stínu výměny ministra zdravotnictví