Očkování je povinné, rozhodl soud ve Štrasburku. Skandál, šikana, nehoráznost, reagují české maminky

Co vy na to, správné rozhodnutí soudu?
 

Evropský soud pro lidská práva řekl jasné "ne" stížnosti českých rodičů, kteří se na něj obrátili kvůli povinnému očkování dětí. Česká republika může podle soudců trvat na povinném očkování a nijak tím neporušuje práva na respektování soukromého a rodinného života. Už se však ozvala celá řada lidí, kteří s tím nesouhlasí.

„Povinnost očkování je nezbytností demokratické společnosti.“ Tak konstatoval Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Je to výsledek jednoznačného hlasování Velkého senátu v poměru 16 hlasů ku 1. Proti verdiktu není odvolání.

Nařídili nám, jak se máme chovat

Soud řešil stížnost šesti rodičů, první už z roku 2013. Většinou šlo o to, že předškolní zařízení nepřijala neočkované děti. „Očkovací povinnost v České republice důrazně podporují zdravotnické úřady,“ stojí v usnesení s tím, že je tím chráněno zdraví populace a je to cesta k tomu, jak zastavit stále se snižující proočkovanost obyvatel.

 

 

 

„Něco takové je naprosto nehorázné. Je to zasáh do soukromí každého člověka. Nařídili nám, jak se máme chovat, nesmíme se rozhodovat sami. Naprostá šikana,“ řekla Čtidoma.cz osmadvacetiletá Kamila Hlaváčková z Prahy, která vychovává dvě děti. „Je to tak. Prostě skandál,“ dodala její kamarádka Ivana.

Je to správné rozhodnutí

Faktem je, že soud konstatoval, že pokud je očkování nedobrovolné, představuje narušení tělesné integrity. Citoval článek 8 Evropské úmluvy o ochraně lidských práv, který zaručuje právo na respektování soukromého a rodinného života. To však podle soudců nesmí být nadřazeno zdraví populace. Povinné očkování proti devíti nemocem nesmí být vymáháno silou, ale zařízení mají mít možnost neočkované dítě odmítnout.

„Je to správné rozhodnutí. Není možné, aby se mezi našimi dětmi pohybovaly takové, které jsou nebezpečné sobě, ale i ostatním. Pevně věřím, že stát bude vyjádření respektovat a neočkované děti nebudou mít do daných zařízení přístup,“ uvedla pro Čtidoma.cz Hana Nováková z Plzně.

KAM DÁL: Proč je Arenberger ministrem? Zapadá do Babišova a Zemanova konceptu, scéna se připravuje na hru o Sputnik V.