Od nevzhledné krabice k miliardám. První Apple je na první pohled k smíchu

Apple I. byl prvním osobním počítačem, který Steve Wozniak a Jobs představili světu
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Zarputilost Steva Jobse a Steva Wozniacka při vzniku Applu byla obdivuhodná. Z garáže se firma vypracovala až ke společnosti s nejvyšší tržní hodnotou. Je tomu právě 45 let, kdy vznikl v dnešním kontextu poněkud legrační Apple I. Jak pomohl Jobsovi v dalším rozvoji? 

O odvaze Steva Jobse toho bylo napsáno hodně. Třeba takový bestseller Waltera Isaacsona, který nese jméno po americkém vizionáři a pravděpodobně nejobsáhleji odhaluje detaily ze vzniku jedné z nejúspěšnějších společností moderní éry. Apple má dnes sídlo v kalifornském Cupertinu a kruhová budova s názvem Apple Park je novináři v žertu popisována jako kosmická loď. 

Steve Jobs už se jejího otevření nedožil, a tak nemohl porovnat dvě zcela odlišná prostředí. Garáž, kde začínal se Stevem Wozniakem, a sídlo v Cupertinu, které stálo necelých 10 miliard korun. Jak vznikl první počítač Apple, který dnes slaví 45 let? 

Zarputilost Jobse

V dubnu roku 1976 dokončovala dvojice mladíků svoji první verzi osobního počítače s názvem Apple I. Byť už tehdy byl Steve Jobs velmi ambiciózní, jen těžko si mohl na počátku představit, jaký kolos se mu podaří budovat. 

Kromě vizionářských nápadů vynikal Jobs i jako geniální obchodník. Právě okolnosti vzniku počítače Apple I. o tom vypovídají. Steve Wozniak začal sestavovat první počítač už v roce 1975, ale tehdy ještě vůbec neuvažoval o jeho prodeji. Zpeněžit jejich produkt byl Jobsův nápad. Navázal tak kontakt s počítačovým skladem The Byte shop, který však měl zájem o produkt v plné sestavě. 

Nabídka byla lákavá. 50 počítačů za 666 dolarů. Jobs nabídku přijal, ale v tu chvíli neměl zajištěné peníze na potřebné součástky. Ty objednal z Cramer Electronics a úvěrový manažer se pochopitelně zeptal, jak bude za objednávku platit. Jobs představil plán, že když mu do 30 dnů dodají vše potřebné, zaplatí společnosti z prodeje pro The Byte shop. Manažer Terrell byl okouzlen Jobsovou vytrvalostí. Den a noc tedy Jobs a Wozniak sestavovali slíbené počítače, a i když se jednalo o riskantní plán, vyšel dokonale. 

První Apple

Apple I. byl tak úplně prvním produktem, který tato úspěšná společnost vytvořila. V dubnu 1976 ho kromě úspěšného obchodu také prezentovali na exhibici Homebrew Computer Club ve městě Los Altos v Kalifornii. 

Celkem bylo vyrobeno přes 200 kusů jejich prvního osobního počítače, který byl zatím pouze velmi skromným a odpovídajícícm produktem tehdejší doby. Po získání určitého kapitálu se Jobs a Wozniak pustili do počítače Apple II. V červnu 1977 byl veřejně představen další evoluční krok, jenž pomohl společnosti růst až do nynějších závratných rozměrů. Ten vrcholí telefonem iPhone, který Steve Jobs prezentoval v roce 2007. Apple se však nadále i bez svého vizionářského génia roste a přichází s novinkami. 

KAM DÁL: Vražda kvůli ledničce. Žena nakupovala přes facebook a skončila s nožem v těle