Nigerijská mutace koronaviru se rychle šíří. Experimentální viroložka Tachezy vysvětluje, jak se chová

Ruth Tachezy se na přelomu let 2020 a 2021 připojila k nově vzniklé Iniciativě Sníh
 

Za více než rok koronavirus zmutoval do několika variant. U nás už jsme se setkali s britskou, jihoafrickou či brazilskou variantou. Evropou už se také šíří nigerijská mutace, například Velká Británie počítá dle veřejně dostupných dat stovky nakažených. Zřejmě je tedy jen otázkou času, kdy dorazí i do České republiky.

Členka Mezioborové skupiny pro epidemické situace při ministerstvu zdravotnictví (MeSES) Ruth Tachezy Čtidoma.cz řekla, že nigerijská mutace byla zjištěna poprvé v polovině prosince v Nigérii a používá se pro ni označení B1.525. „Uvádí se, že se v Nigérii poměrně rychle šíří, za dva měsíce o dvacet procent,“ vysvětlila experimentální viroložka.

Vlastnosti budou zřejmě podobné

Není však žádný překvapením, že nemoc covid-19 takto mutuje. Kromě nám známých variant už má i další. „Dá se tedy předpokládat, že vlastnosti této mutace budou podobné. Tedy rychlejší replikace, lepší vazba na naše buňky, a tedy i transmisibilita a únik dozoru imunitního systému,“ vysvětluje expertka.

Podle některých studií (například na stránkách magazínu Forbes) zatím není úplně jasné, zda a jak na nigerijskou mutaci bude fungovat stávající očkování. Nové varianty viru mohou být na vakcíny částečně nebo zcela rezistentní.

V Evropě už je rozšířena

Ministerstvo zdravotnictví žádné informace o tom, že by zmíněná mutace už byla v České republice, nezveřejnilo. „V Česku zatím dle našich informací zachycena nebyla,“ dodala pro Čtidoma.cz Ruth Tachezy.

Důvody k panice tedy rozhodně nejsou. Dá se ovšem předpokládat, že i tato mutace se v Česku dříve či později objeví, kromě Velké Británie ji dnes detekuje už i Francie, Dánsko, Itálie, Švýcarsko, Španělsko a řada dalších zemí. 

KAM DÁL: Právník zemřel na trombózu pár dní po aplikaci vakcíny AstraZeneca. Reakce jeho rodiny překvapila.