Může být kofein nebezpečný? Káva není problém, ale jsou jiné nápoje, co zdraví nepomáhají

V jakém množství může být kofein nebezpečný?
 

Je to rituál, bez kterého si den nelze představit. Ti, co propadli pití kávy, ví, o čem je řeč. Pro mnohé je hnacím motorem, a tak se najdou tací, kteří vypijí hned několik šálků za den. Je možné si nadměrnou konzumací tohoto oblíbeného nápoje přivodit smrt?

Káva je fenomén. Ať už je to klasický turek, či vymazlené cappuccino, jedná se o nápoje, bez kterých se mnoho lidí nedokáže obejít. Otázka je to jednoduchá. Může mít káva v nadměrném množství fatální důsledek na lidské zdraví?

Kolik espressa mě zabije?

Na zahraničním webu Caffeine Informer najdete zajímavou kalkulačku, která vám spočítá, kolik šálků espressa vás může zabít. Hlavním parametrem, jenž určuje výsledek, je vaše váha. Když tedy vážíte 80 kg, tak pro vás může být smrtících už 70 dávek poctivého espressa.

Traduje se, že slavný osvícenský spisovatel si potrpěl na kávě do takové míry, že jich za den vypil i 50. Pokud tedy vážil kolem šedesáti kilo, mohla ho konzumace v takovém rozsahu klidně zabít.

Nutno dodat, že káva není zabijákem, ale zdraví ohrožuje kofein, který obsahuje. Zmiňovaná kalkulačka tak vůbec nepracuje s principem pražení kávy. Lidé se totiž mylně domnívají, že čím tmavší zrnko kávy, tím více kofeinu.

Pravda je přesně opačná. Jsou tedy druhy nevypražených zrnek, jejichž obsah kofeinu může zredukovat počet smrtících šálků na podstatně nižší číslo. Informační servery referují o různých způsobech smrti, ale v přehlídce nejbizarnější černé kroniky úmrtí v důsledku pití kávy nenajdeme. Kofein však zabít může… Jak?

Energy smrt

Káva totiž není jediný nápoj, jehož obsahem je kofein. Byť se vám klidně může rozbušit srdce jako stádu divokých koní, smrtelné jsou jiné koktejly, které obsahují kofein. Sladkých nápojů, jež dodávají křídla či z vás dělají “monstrum”, je na pultech mnoho. Stejně tak se objevuje nezanedbatelný počet případů, kdy se člověk energy drinky upil k smrti.

Nejedná se totiž vůbec o lahodnou limonádu, jak si může kdejaký konzument myslet. Velké množství kofeinu v této sladké tekutině už si připsalo velký počet obětí. O to hrůznější je fakt, že v důsledku nadměrné konzumace energetických nápojů umírají hlavně mladí lidé.

Naivita, hloupost a smrtící lektvar tvoří dohromady tikající bombu pro srdce. Voltaire je tedy se svými padesáti šálky kávy denně opatrným žabařem. Když se do nadměrné konzumace kofeinu pustí osoba se srdeční vadou, klepe tím srdci na dveře. Energetické nápoje jsou o to nebezpečnější, že silnou chuť kofeinu zastírá velký obsah cukru. V důsledku se jedná o drogu, na kterou si mladí, ale i staří dokážou vytvořit nebezpečnou závislost.

Doporučení?

Většina tragických případů měla tu smůlu, že jejich srdeční vadu odhalila až smrtelná reakce na energetické nápoje. U zdravého člověka hrozí smrt ve chvíli, kdy ve velmi krátké době vypije až 37 litrů kofeinem nabitého nápoje. Ani takové případy však nejsou výjimkou. Ať už se jedná o kávu, čaj či zmiňované energetické nápoje, vždy je nutné je užívat s rozvahou a rozumem.

Doporučená dávka kofeinu se pohybuje mezi 300 až 400 mg. Jeden šálek espressa obsahuje 170 mg kofeinu, takže zmiňovaný Voltaire si opravdu zahrával se životem. Opatrně však musíte konzumovat i populární nápoj Coca Cola, který obsahuje 10 mg ve 100 ml.

Existuje případ ženy z Nového Zélandu, která každý den po dobu 16 let vypila 10 litrů této černé tekutiny. Aby toho nebylo málo, tak vykouřila 30 cigaret. Není tak překvapením, že se její tělo rozhodlo vypovědět službu. Srdce jednoduše nezvládalo vodopády světově proslulého nápoje.

KAM DÁL: Jak se probudit ve snu. Zajímavá technika může sloužit jako účinná terapie