Hamáčkova cesta do Moskvy se nekoná. Seznam nepříjemných otázek si musí schovat na později

Jan Hamáček potápí ČSSD ke dnu. Co mohl ještě stihnout vyřešit v Moskvě?
 

Plánovaná pondělní cesta vicepremiéra Jana Hamáčka do Ruska se podle informací Mladé fronty DNES neuskuteční. Premiér Andrej Babiš podřízeného kolegu upozornil, že o vakcínách by nemělo jednat ministerstvo zahraničí, které má dočasně ministr vnitra v gesci, ale ministerstvo zdravotnictví. To bude také evidentně hlavní důvod, proč Hamáček nakonec ustoupil. Jedná se tak o další politický omyl z dílny ČSSD. Po tragickém vyjednávání o novém ministru zahraničí nevyšla předsedovi sociální demokracie ani diplomatická cesta na východ. Škoda, mohl být za hrdinu. 

Vztah mezi Českem a Ruskem je velmi komplikovaný. Při pohledu na naši historii se tomu ani nelze divit. Působení Rudé armády, čtyřicet let komunistické vlády řízené z Moskvy, okupace v roce 1968 a samozřejmě i nenápadný vliv Ruska po sametové revoluci. V kontextu historie byl plán Hamáčkovy cesty kontroverzní. Podle posledních zpráv nakonec Hamáček pravděpodobně poslechne rozkaz premiéra Andreje Babiše. 

Znovuzvolený předseda ČSSD tak nebude moci využít tematických okruhů, které mu sepsal do taháku Jiří Padevět na svém facebookovém profilu. Tento výstižný příspěvek komentoval například starosta Úval a středočeský radní Petr Borecký: „Vy jste dneska byl u hodně dobrého dealera ....“

Sebevědomé Česko

Ironický komentář spisovatele a nakladatele Jiřího Padevěta přispěl k pátečním intenzivním diskuzím o tom, co vlastně chtěl Jan Hamáček v Moskvě řešit. Premiér Babiš se nejdříve naoko tvářil, že se mu cesta šéfa koaličního partnera nelíbí, se zákazem však ještě chvíli otálel. Z reakcí lidí na sociální síti asi vytušil, že by mohl po dlouhé době zabodovat a svému politickému kolegovi zasadit nepříjemné K.O. 

Jan Hamáček jede do Moskvy výborně připraven. Bude se ptát, jako to bylo s únosy československých občanů do SSSR v roce...

Zveřejnil(a) Jiří Padevět dne Čtvrtek 15. dubna 2021

Zdá se tedy, že Hamáčkův plán opravdu nevyjde. Je však zřejmé, že 32 let od pádu komunismu se dostáváme do situace, kdy Česká republika navenek nepůsobí jako sebevědomá země. Odkaz Václava Havla a jeho odvaha i v zahraniční politice jsou spíše nostalgickou vzpomínkou. Pokud by Hamáček naplnil nerealistickou představu Jiřího Padevěta, oslovil by tím zajisté více voličů do parlamentních voleb než vazalstvím vůči Rusku. Jenomže teď Hamáček nevyjedná ani vakcínu a ani nebude mít příležitost být hrdinou.

V kontextu dnešního společného letu ministrů zahraničních věcí Estonska, Lotyšska a Litvy do Kyjeva, aby diplomaticky a jasně podpořili Ukrajinu v současné nelehké situaci, by byla jeho cesta do Moskvy o to více varovným signálem nejen pro celou Evropskou unii, ale celý svět a také občany Česka. Ve světle těchto okolností si možná Andrej Babiš uvědomil, že by byla překročena hranice, za kterou už ani on jít nemůže. To je však spíše naivní idealismus. Co tedy opravdu stojí za radikálním obratem v plánech české diplomacie?

KAM DÁL: Xaver Veselý není gentleman. Doktorandku univerzity veřejně uráží a posílá ji k plotně