Usmíření nad dědečkovou rakví? Princové William a Harry jako dva cizinci

Princové William a Harry při smutečním pochodu na rozloučení s princem Philipem
 

Jako dva cizinci se k sobě chovali na pohřbu dědečka jedni z nejslavnějších bratrů současnosti, britští princové William a Harry. Následník trůnu se vedle svého mladšího bratra nepostavil ani v momentě, kdy se šikoval smuteční průvod za rakví se zesnulým princem Philipem. 

Poslední rozloučení s manželem britské královny Alžběty II. proběhlo na zámku Windsor v sobotu odpoledne, tedy 8 dní po úmrtí prince Philipa ve věku nedožitých 100 let. Pevně naplánovaný program, zakončený zádušní mší v kapli sv. Jiří, odstartoval smuteční pochod - vyjma princezny Anny - mužských členů královské rodiny. Ti se šikovali za speciálním vojenským vozidlem, které si pro svou poslední cestu navrhnul princ Philip osobně.

Kdo byl muž mezi princi?

Jako první kráčel za rakví následník trůnu princ Charles, vedle něj jeho sestra princezna Anna. Následovali princové William a Harry, mezi nimiž si po celou cestu udržoval svou pozici Peter Phillips. Muž, který byl oběma bratrům celý život velmi blízkým přítelem a také velkou oporou v době, kdy jim zemřela maminka princezna Diana. Šel po jejich boku i na pohřbu královny matky v roce 2002. Odmala trávil Peter se svými bratranci Williamem a Harrym hodně času, každoročně se s nimi účastnil pochodu do kostela na Štědrý den. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Příspěvek sdílený People Magazine (@people)

 

Na pohřbu jejich společného dědečka na sebe vzal Peter Phillips, syn princezny Anny, nevděčnou, avšak významnou roli. Postavil se mezi znesvářené bratry Williama a Harryho a o půlkrok pozadu mezi nimi kráčel po celou dobu pochodu od hradu až ke kapli sv. Jiří. Společně pak vstoupil s následníkem trůnu Williamem přímo do kaple, k Harrymu se připojil David Armstrong-Jones, syn princezny Margaret, zesnulé sestry královny Alžběty II. 

Harry bez Meghan

Uvnitř kaple už se princ William přidal ke své manželce, vévodkyni Kate. Harry se s dědečkem rozloučil bez účasti své ženy, vévodkyně Meghan, která do Anglie nepřiletěla. Nedovolil jí to zdravotní stav v těhotenství, a tak smuteční obřad sledovala doma v Montecitu na severu Los Angeles. Až po zádušní mši a definitivním "Sbohem" princi Philipovi, které v každém ze zúčastněných vyvolalo ty nejhlubší emoce, se bratři postavili vedle sebe. V doprovodu vévodkyně Kate spolu prohodili pár vět při odchodu z kaple sv. Jiří a svět začal věřit, že se snad jejich vztah do budoucna srovná. 

 

 

K přesně nalinkovanému smutečnímu programu zářilo nad hradem Windsor slunce na modrém nebi, ozývaly se salvy ze zbraní královské gardy jako hold zesnulému chrabrému a statečnému rytíři. Tak nazval prince Philipa ve svém kázání windsorský děkan reverend David Conner a vyprovodil jej na další cestu. Rakev s ostatky vévody z Edinburghu spočine v kryptě kaple sv. Jiří do chvíle, než zemře královna. Společně pak budou uloženi k věčnému odpočinku v kapli Jiřího VI. 

KAM DÁL: Pohřeb prince Philipa bez britského premiéra. Proč se Johnson smutečního aktu nezúčastní?