Rodiče testovaných dětí volají po změně. Chtějí šetrné a efektivní řešení

 

Složité testování žáků na nemoc covid-19 v českých školách pokračuje i přesto, že nálož v dětské populaci nedosahuje ani jedné desetiny procenta. Tedy alespoň tak mluví různí zřizovatelé škol a výsledky pravidelně zveřejňuje například hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková. Učitelé jsou v testováních s pozitivitou téměř na nule. Hlasů, volajících po úpravě způsobu testování a jeho frekvenci, tedy rapidně přibývá. A přidávají se i nespokojení rodiče, kteří by své děti nejraději testovali sami doma kvalitním rapid testy. 

Děti, které smí podle nařízení vlády navštěvovat školy, musejí dvakrát týdně podstupovat proceduru, při níž odevzdají své vzorky z nosu. Přibližně po 20 minutách se dozvědí, zda se mohou zúčastnit výuky.

Mnohým zřizovatelům škol ani rodičům se nešetrné testování nelíbí a požadují změny. Zvlášť v případech, kdy do různých částí Česka a Moravy byly ministerstvem školství rozdány testy diskutabilní kvality a také náročnosti na provedení testů. Volají také po úpravě nařízení nošení roušek ve školních zařízeních a žádají po vládě tvrdá data, o která se tato přísná opatření opírají. 

Experiment s PCR

Na pražské ZŠ Novoborská proběhlo již v neděli testování žáků ze slin, a to metodou PCR. Zřizovatel školy Praha 9 tím chtěl zjistit, jak by tato metoda mohla fungovat a jaké výsledky přinese. Testem prošlo 245 žáků a 45 pedagogů, ani jeden test nevykázal pozitivitu. Všichni tak mohli v pondělí vstoupit do budovy školy bez povinného podstoupení antigenního testu, dodaného přes distribuci z ministerstva školství. „V tuto chvíli máme připravený funkční systém testování PCR testy ze slin metodou tzv. poolingu. Je rychlý, maximálně spolehlivý, cenově dostupný a jednoduše proveditelný, navíc při zjištění pozitivity je známa i mutace viru, což je důležité pro přijímání dalších opatření proti šíření nemoci,“ uvedl k experimentu starosta Prahy 9 Tomáš Portlík.

 

 

Výroky Arenbergera nekorespondují s realitou
Co nám tento případ říká? Například zcela vyvrací tvrzení ministra zdravotnictví, který minulý týden komentoval zanedbatelný záchyt pozitivních testů na covid-19 ve školách během prvních dnů od otevření škol 12. dubna.

Petr Arenberger totiž tvrdil: „Výsledky pondělního testování neříkají téměř nic, protože do škol přicházely zdravé děti. Pokud jejich rodiny dodržovaly platná opatření, mohly být nakaženy jen výjimečně.“ Jeho slova se snažil umocnit i Petr Smejkal, šéf nové Mezioborové skupiny pro epidemické situace při ministerstvu zdravotnictví: „Děti přicházejí do škol z bezpečného rodinného prostředí, a tudíž jsou testy logicky v převažujícím množství negativní.“ 

Nálož viru neroste

Jak však vyplývá z nových výsledků, po týdnu v dětském kolektivu ani v tom pedagogickém nálož viru nenarostla. Už před otevřením škol k 12. dubnu na to upozorňovala například středočeská hejtmanka Petra Pecková, která v pondělí zveřejnila na sociálních sítích výsledky testování dětí ze svého kraje. „Skóre čtvrtečního testování (15. 4.) je definitivně potvrzeno. 49 892 antigenních testů žáků, z toho 22 dětí “pozitivních”, po ověření PCR už jen 6 pozitivních. 16 negativních. Změňme to!" 

 

Dojde na revizi nařízení? 
Ministr Arenberger a poradce Smejkal by tedy měli svá tvrzení z minulého týdne přinejmenším přehodnotit a zvážit, zda nedoporučí vládě urychlení návratu žáků do škol a také nejmenších dětí do mateřských školek a dětských skupin. Navíc by měli upravit i opatření, kdy děti sedí celé dny ve školních lavicích v rouškách i přesto, že jsou testovány negativně na covid-19.

Jasno v tom má i šéf Prahy 9 Tomáš Pertlík, kdy ve svém včerejším tweetu uvádí: „Jsme připraveni podat žalobu. Výmluv, že nemáme kapacitu testovat děti spolehlivě, a proto je 2x týdně na oko zbytečně testujeme nepřesnými antigenními testy, už bylo dost. Nutíme je rotovat, nosit hodiny ve třídách roušky. Na základě jakých dat @strakovka?“

Možnosti kvalitního a šetrného testování jsou široké

I kdyby nedošlo na přechod k PCR testům formou poolingu, jistě by se mohla změnit alespoň forma testování žáků. Na trhu jsou dostupné testy ze slin s vyšší klinickou účinností, které vykazují spolehlivost přes 98 %.

Navíc cenově nijak významně nepřevyšují testy, které v současné době ministerstvo školství ze státních hmotných rezerv do škol dodává. A nutí tak děti 2x týdně k odběru materiálu špejlí z nosní dírky. Rapid testy ze slin jsou mnohem šetrnější a manipulaci s nimi zvládnou sami i ti nejmenší žáčci.

Po úpravě pravidel volají i rodiče

Změnu ve formě testování svého syna by uvítala i maminka Jana Bínová z Plzně: „To, že si syn dvakrát týdně odplivne do sáčku, mi v rámci zajištění bezpečnosti určitě vůbec nebude vadit,“ a dodává, že „chlapce testování špejlí “vyloženě stresuje“.

Raději by tedy uvítala možnost syna otestovat na covid-19 svého v klidu doma spolehlivým testem a celkem ji uráží tvrzení, že tuto variantu nelze aplikovat, neboť se nedá věřit, že rodiče test vůbec udělali, kdy ho udělali a jestli testování provedli správně. Jak se k tvrdým datům a hlasitým výzvám na změny postaví ministerstvo školství, potažmo šéf zdravotnictví Petr Arenberger? 

KAM DÁL: Prezident Zeman o ruských agentech dobře věděl. Proč tedy BIS zesměšňoval a její zjištění znevažoval?