Lék na bolest Alžběty II. Princ Andrew, černá ovce rodiny, jí dal nejroztomilejší dárek pod sluncem

Královna Alžběta II. má alespoň malý důvod k radosti
 

Potěšit královnu Alžbětu II. v těžkém období se rozhodnul její syn princ Andrew, který se po skandálu s miliardářem Jeffreym Epsteinem stáhl do ústranní. Ve vypjatém čase pro britskou monarchii se připomněl roztomilým překvapením, kterým se pokusil zvednout smutné mamince náladu. Ta má v posledních dnech jen málo důvodů k radosti. Šokující interview prince Harryho a jeho ženy Meghan způsobilo hotový poprask, ale největší rána ji zasáhla o pár týdnů později. Ztráta prince Philipa je pro ni o to bolestnější, že jej pohřbila jen pár dní před svými 95. narozeninami. Životní výročí britská královna prožívá v atmosféře osobní tragédie a je otázkou, zda ji dárek od prince Andrewa dokáže ze smutku vytrhnout. 

Černá ovce rodiny a tzv. "party princ" Andrew se rozhodl věnovat své matce Alžbětě II. dárek k narozeninám předčasně. Královská rodina se rozrostla o dvě malá štěňátka a královna vstupuje do 96. roku svého života ve společnosti nových pejsků tradičního plemene corgi. Corgiho Muicka a křížence jezevčíka s corgim Ferguse daroval Andrew své matce ve chvíli, kdy se zdravotní stav prince Philipa začal zhoršovat. Je to z jeho strany jeden z marných pokusů, jak alespoň částečně setřást svůj skandál související s miliardářem Jeffreym Epsteinem?

Až 30 psů

Vřelý vztah královny Alžběty II. k tradičnímu psímu plemeni je veřejně známý. Za svůj život měla kolem sebe více než 30 různých psů, a tak bylo zcela logické, že když syn Andrew hledal způsob, jak svou smutnou matku rozveselit, vsadil na jistotu. 

Podle zdroje blízkého královské rodině si už Alžběta II. neplánovala pořídit žádné nové psí mazlíčky. Vzhledem k tomu, že jí je čerstvě neuvěřitelných 95 let, předpokládala, že by jako jejich panička nemusela vydržet na světě po celý jejich život. 

Princ Andrew však těchto obav nedbal a zdá se, že udělal dobře. Překvapení přišlo, když se na zámku Windsor cítila sama poté, co byl její manžel převezen se špatnými vyhlídkami na zlepšení zdravotního stavu do nemocnice. 

Andrew, černá ovce rodiny

Vřelé gesto druhorozeného syna však nepochybně nepřehluší skandál, který se k jeho osobě váže už několik let. "Party princ" Andrew byl dobrým přítelem miliardáře Jeffreyho Epsteina. Ten byl 10. srpna 2019 nalezen mrtvý ve vazební cele, když čekal na proces v souvislosti s rozsáhlou aférou sexuálního zneužívání nezletilých dívek. Bohatý americký finanční poradce udržoval velmi úzké vztahy s vlivnými osobnostmi po celém světě. Ať už šlo Ruperta Murdocha, Richarda Bransona, Woodyho Allena, či právě britského prince Andrewa. 

Ten si na veřejnosti obrazně řečeno vykopal hrob nepovedeným interview pro veřejnoprávní BBC v roce 2019, kdy se rozhodl podezřelé spojení s Epsteinem vysvětlit. Zpověď média označila za "PR katastrofu". Andrew totiž neprojevil soucit s Epsteinovými oběťmi a své kontakty s finančníkem naopak označil za "velmi užitečné". Aspoň, že Epsteinovo chování označil za nevhodné. 

Rozhovor výrazně poškodil reputaci královské rodiny a sám princ Andrew se rozhodl ukončit své veřejné vystupování, což jeho matka Alžběta II. schválila. V návaznosti na šokující rozhovor ukončilo několik společností financování jeho charitativních projektů. Média zároveň upozorňovala na fakt, že se princ Andrew s Epsteinem scházel, i když byl miliardář soudem registrovaný jako sexuální delikvent. 

Rozsah třaskavé kauzy v pořadí osmého následníka britského trůnu dvě malá štěňátka nepochybně nevyřeší. I tak se ale jedná o jedno z mála veřejně známých gest z poslední doby, které problémový člen britské monarchie učinil. 

KAM DÁL: Vzdá se dnes britská královna trůnu? Na den svých 95. narozenin slíbila významné prohlášení