Hamáček: Bartoš není připraven na funkci premiéra. Proč? Protože Rusko

Má Jan Hamáček pravdu? Přitom to byl on, kdo v případě "kauzy Vrbětice" dlouho klamal veřejnost
 

Konflikt mezi Janem Hamáčkem a Ivanem Bartošem kvůli ruským špionům a jejich aktivitám na území ČR je na spadnutí. Měli být okamžitě vyhoštěni další diplomaté Ruské federace? Měla být reakce české strany na odchod dvaceti Čechů z ruské ambasády rázná a hlavně rychlá? Šéf Pirátů Ivan Bartoš vidí hry kolem vzájemného přetahování o diplomaty v přestřelce s Ruskem jako zbytečné mrhání časem. Ultimátum, aby vzali Rusové české diplomaty zpět, vypršelo ve čtvrtek ve 12 hodin. Z Kremlu i Černínského paláce se dlouho ozývalo podivné ticho. 

Pokud by v říjnových volbách platily stávající průzkumy, koalice Pirátů a STAN by je s poměrně velkým náskokem vyhrála. Ivan Bartoš by pak měl velkou šanci stát se premiérem České republiky.

Velmi rád se budu mýlit

Podle Jana Hamáčka by to ale nebylo moudré řešení. „Kandidát na premiéra ukazuje, jak je nepřipraven na výkon tak odpovědné funkce. Nic neodkládáme, jen jsme dali Ruské federaci šanci věc vyřešit,“ konstatoval předseda ČSSD.

Ještě donedávna úřadujícího ministra zahraničí rozlítil Bartošův komentář na Twitteru: „Obavám se toho, že čas hraje spíše proti naši diplomacii a odkládání razantní reakce povede nakonec k tomu, že se nepodaří paritního zastoupeni dosáhnout. Velmi rád se budu mýlit. Ostatně okamžitá odmítavá reakce ruské strany ukazuje, že onen mezikrok byl spíše nadbytečný.“

 

 

Snad je připraven alespoň pan Hamáček. I když, není to v jeho případě zbytečné? 

Míč je zpět na straně Čechů

Kdo z nich měl pravdu? Hamáček, který by celkem alibisticky, ale podle diplomatických nót, nechal ruské straně šanci alespoň částečně "napravit škody" a vzít české diplomaty zpět? Nebo Bartoš, pro kterého to byl jen zbytečný krok a plýtvání časem?

V každém případě ultimátum ruské straně vypršelo. Nestalo se vůbec nic. Konat teď tedy musí strana česká, a to nejspíš ústy nového ministra zahraničí Kulhánka.

KAM DÁL: Pryč s Rosatomem, má jasno většina politiků a expertů. Někteří by však s vyloučením ještě počkali.