Nevhodný patron Anglie. Křesťanský mučedník svatý Jiří nikdy nevstoupil na půdu Velké Británie

Vlajka Anglie nese symbol svatořijského kříže
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Bílou vlajku s červeným křížem svatého Jiří zná v podstatě každý, a to ve spojení s Anglií. Jen málokdo však ví, že patron, který je pevně zakotven v historii ostrovního království, se na jeho půdě nikdy neobjevil. Narodil se totiž v Turecku a den Svatojiřského kříže 23. dubna je proto mnohými kritizován. Jak je možné, že svatý Jiří zaujímá na britských ostrovech takový význam? 

Na radnici ve městě Nottingham visí bílá vlajka se symbolem mučedníka Jiřího, která je největší v zemi. Děti se ve školkách a školách oblékají do červenobílého oblečení a zvony na anglických kostelech budou oslavovat tento tradiční národní svátek. Patron svatý Jiří má však s Anglií pramálo společného. I když se o něm dochovalo jen mizivé množství informací, jedno je jisté, Angličanem rozhodně nebyl…

Symbol křesťanské víry

Svatý Jiří se narodil do rodiny křesťanů v oblasti dnešního Turecka. Jeho rodiče byli etničtí Řekové a matka se narodila na území římské Palestiny. V dospělosti se přidal k armádě, kde slavil úspěch a šplhal v hierarchii velmi vysoko. Nakonec se stal osobním strážcem římského císaře Diokleciána. 

Podle legendy byl na počátku 4. století obětí císařských perzekucí, během nichž se odmítal vzdát křesťanské víry na počest pohanských bohů. Císař se mu pomstil. Nechal ho táhnout ulicemi a následně mu sťali hlavu. Mučednická smrt křesťana se do světa rozšířila ve 14. století v rámci křížových výprav. 

Svatý Jiří bývá také nazýván drakobijcem a často je zobrazován na bílém koni s kopím v ruce, jak zabíjí draka. Legenda o Jiřím a drakovi byla do Evropy přinesena z východu vojáky z křížových výprav během 12. století.

V souvislosti s anglickými vojáky tak brzy vznikla pověst o tom, jak se jim zjevil v bitvě, do které je úspěšně vedl. Rodák z dnešního Turecka se tak objevil jako symbol na hrudi a zádech anglických vojáků.

Multikulturní rebel

V anglické kultuře je svatý Jiří stejně důležitý jako třeba u nás svatý Václav. Paradox jeho původu je samozřejmě dlouhodobě kritizován ze strany určité části Angličanů, ale jeho místo v tradici je velmi hluboce zakořeněno. 

Bílá vlajka s jeho křížem vlaje na občanských budovách, na fotbalových stadionech, radnicích a lze si jen těžko představit, že se na tom něco změní. Podle většiny obyvatel tento multikulturní rebel ze Středního východu ztělesňuje to nejlepší, co znamená být Angličanem.

KAM DÁL: Lék na bolest Alžběty II. Princ Andrew, černá ovce rodiny, jí dal nejroztomilejší dárek pod sluncem