Pozice prezidenta Zemana je extrémně slabá, myslí si poslanec Kupka. Proč? Protože Putin

Martin Kupka je také 1. náměstkem hejtmanky Peckové pro silniční infrastrukturu
 

Prezident Zeman mlčí, ticho z Hradu drásá uši. Jak je možné, že se česká hlava státu nepostavila na stranu svých spoluobčanů, z nichž dva přišli o život? Tím spíš, že svět už dávno reagoval a vesměs odsoudil zapojení ruských agentů do výbuchu ve Vrběticích. Miloš Zeman prý promluví v neděli ve vysílání soukromé televize. Týden a den po oficiálním odhalení špionů.

Kdo jiný než prezident by měl stát v čele svého národa, když prožívá dramatické okamžiky? Miloš Zeman mlčel, když naplno propukla pandemie koronaviru. Zalezlý a snad i zbabělý. Totéž se opakuje nyní. „Reakce pana Zemana, respektive její absence, je nejen za hranou chápání, ale jde o naprosté selhání hlavy státu,“ řekl pro Čtidoma.cz předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Nerozumí tomu ani místopředseda ODS Martin Kupka. „Je jasné, že měl vystoupit hned s vyjádřením, ke kterému BIS, Policie ČR a státní zastupitelství předložily přesvědčivé důkazy.“

Bartoš: Má s lidmi hovořit, ulidňovat

Bartoš upozorňuje na skutečnost, že v našem politickém systému nemá prezident příliš silné výkonné pravomoci, ovšem má být jakousi spojkou mezi občany a státem. „Má s lidmi hovořit o věcech, které hýbou veřejným životem, má je spojovat, uklidňovat a být pro ně symbolem silného a nezávislého Česka.“

Nic z toho se ale podle šéfa Pirátů neděje. „O důvodech pana prezidenta nechci spekulovat, nabízejí se výklady vycházející z veřejně známé náklonnosti Miloše Zemana vůči Rusku, ale vysvětlení veřejnosti musí skutečně podat sám pan prezident,“ doplnil pro Čtidoma.cz Bartoš.

Opakovaně ignoroval varování BIS

Martin Kupka si prý neumí představit, že by po tak zásadní události, jakou je odhalení činnosti agentů cizího státu na našem území a jejich zapojení do smrti dvou českých občanů, přes týden mlčel.

„Já jsem nemlčel, a pokud ale v takové situaci mlčí hlava státu a vrchní velitel ozbrojených sil, je to faul. Je jasné, že pozice pana prezidenta je v tomto případě extrémně slabá. Opakovaně se prezentoval jako odpůrce všech vážných varování BIS ohledně aktivit Ruské federace na našem území. Rád také dával na odiv svůj servilní přístup k prezidentu Putinovi,“ vysvětlil pro Čtidoma.cz radní Středočeského kraje. 

Spekulovat o tom, co Zeman v neděli národu sdělí, nechce. „Pevně ale doufám, že to tentokrát nebude mířit k rozkladu důvěry k zjištěním důležitých složek našeho vlastního státu,“ dodal pro Čtidoma.cz.

KAM DÁL: Když nestačíte s dechem a jste stále unaveni, máte problém. Kardiolog Češka popisuje, koho se srdeční onemocnění týká.