Jak vybrat hodinky podle tvaru zápěstí i příležitosti

I u něžného pohlaví patří hodinky mezi velmi oblíbené módní doplňky
  |  Komerční sdělení

I když jde na první pohled o velmi nenápadný módní doplněk, jeho výběr rozhodně nelze podcenit. Měl by totiž perfektně ladit s vaším celkovým stylem. A je nutné rovněž zvážit to, při jakých příležitostech ho budete nosit.

Samozřejmě bychom měli vzít v úvahu i to, jaké funkce od svých hodinek očekáváte. Potřebujete je jen pro určení času, nebo chcete znát také přesné datum? A co vodotěsnost a voděodolnost nebo další přídavné funkce – od krokoměru až po osobního trenéra? To vše je nutné vzít v úvahu.

Safírové, minerální nebo kombinace obojího?

Řeč je samozřejmě o sklíčku. Čistě safírové sklo vyniká vysokou odolností, ovšem u hodinek navýší cenu. Minerální sklíčko je pak jeho přesným opakem. Ovšem chcete-li dostačující kvalitu za rozumnou cenu, pak vsaďte na modely, které mají číselník zakrytý minerálním sklem, jež je navíc částečně vyztuženo právě safírovým.

Pozor na módní faux pas

Jakmile si rozmyslíte požadované funkce svých hodinek, pak vezměte v úvahu i svůj dress code. Jiný totiž nejspíš budete mít v práci a jiný při venkovních aktivitách. A nechcete-li kupovat modelů více, měly by mu hodinky odpovídat po vícero stránkách.

Zejména pánské hodinky aktuálně sází na nejrůznější technologické vychytávky a gadgety. Letí u nich tzv. sportovní styl. Pánové by však neměli zapomínat na to, že pokud v práci často nosí obleky, pak by si k nim rozhodně neměli brát obyčejně vyhlížející digitální hodinky se silikonovým řemínkem.

Mnohem lepší je v tomto ohledu vsadit na minimalistický vzhled v klasickém stylu a řemínek z tradičních materiálů. Široký řemínek zdůrazní jejich pánský charakter, ovšem bude-li z kůže, pak musíte počítat s jeho pravidelným čištěním a občasným měněním. Oproti kovu nebo plastu totiž kůže rychleji absorbuje pot, pachy a nejrůznější nečistoty.

Skvělou sázkou na jistotu je také ležérní styl, ovšem opět směřující spíše k eleganci. Hodí se pro všechny, kdo jsou v neustálém pohybu. Klasické sportovní hodinky pak doporučujeme spíše „do terénu“ anebo tam, kde zkrátka není v oblékání vyžadována taková striktnost.

Ženy by si měly své hodinky vybírat podle tvaru zápěstí

I u něžného pohlaví patří hodinky mezi velmi oblíbené módní doplňky. Pravidla pro jejich výběr jsou však trochu jiná než u mužů. Je nutné dívat se zejména na šířku řemínků – pro ženy s drobným zápěstím se totiž široké pásky v žádném případě nedoporučují. A naopak ženy slovanštějších tvarů by se neměly upínat k miniaturizovaným modelům, jež by v jejich případě působily značně nepatřičně, možná až diblíkovsky. A to má rozhodně k eleganci opravdu daleko.

Potřebuje-li žena sladit dámské hodinky k více typům outfitů, pak rozhodně doporučujeme ty z kategorie unisex. Jsou určeny pro obě pohlaví (jak už název napovídá), a to bez rozdílu věku. Upotřebí je proto jak studentky, tak i zasloužilé babičky.

A jak vypadají takové hodinky? Především jsou zbaveny všech prvků a funkcí, vyhrazených pro jedno či druhé pohlaví. Vyhýbají se jakékoliv zdobnosti (typicky kamínkům), ani se nesnaží vypadat příliš tvrdě a robustně. Sází především na jednoduchý, přitom však elegantní design, a vyhýbají se i barevným stereotypům (růžové nebo modré byste tak v této kategorii rozhodně najít neměli). Reagují tak na potřeby svých zákazníků (mužů i žen), jež se chtějí vyhnout „klasice“ v podobě kulatého kovového ciferníku a koženého (případně kovového) řemínku. Umí kombinovat více materiálů dohromady tak, aby společně dokonale ladily, a přitom vypadaly dobře při jakékoliv příležitosti. Nejrůznější funkce „navíc“ v nich ale nehledejte. Pro ty budete muset zamířit do kategorie sportovních nebo fitness hodinek.

Klíčová slova: