Roman Šmucler: Pátá vlna covidu? Paní Tachezy neberte vážně, vždyť ani není lékařka

Roman Šmucler dlouhodobě tvrdí, že k drastickým opatřením už dávno není důvod
 

Rozvolnit současná opatření zbrkle a neuváženě by bylo chybou, pátá vlna nemoci covid-19 je velkou hrozbou. V pořadu Rozstřel to řekla viroložka a členka Mezioborové skupiny pro epidemické situace Ruth Tachezy. Ne všichni s ní ale souhlasí. Například prezident České stomatologické komory Roman Šmucler by se tímto prohlášením vůbec nezabýval.

Když budeme rozvolňovat příliš rychle, během několika týdnů zde máme pátou vlnu koronaviru. Odmítá i otevírání zahrádek u restaurací. „Víme, že epidemiologicky jsou restaurace naprosto nejrizikovějším prostředím. Vycházíme z jednoznačných vědeckých poznatků a modelů. A to, že se lidé hromadí u okének, je špatné. Měl by to někdo kontrolovat,“ řekla Tachezy v Rozstřelu.

Mnoho varování a nic

Podle Šmuclera je to ale jen strašení lidí. „Paní Tachezy není ani lékařka, nemá smysl ji brát vážně,“ řekl pro Čtidoma.cz s tím, že prognózy ministerstva zdravotnictví i názory odborníků přeci jasně hovoří o tom, kdy a za jakých podmínek je možné opatření uvolnit a jak se bude situace dále vyvíjet.

„Varování už tu byla ohledně Velikonoc. A nic. Říkalo se, že továrny jsou zdrojem nákazy. Nic. Školy se také nepotvrdily. Takže teď varování pátou vlnou. Ona ale žádná zásadní vlna nepřijde. Kolik lidí za to ale zaplatí svou existencí?“ doplnil Šmucler.

Jsme nejvíce testovaná země na světě

Vláda i na doporučení skupiny MeSES odložila otevření obchodů o týden. Nedojde k němu tedy už 3. května, ale až v pondělí 10. května. „Je to zklamání. Jsou důvody otevřít již 3. 5. - jsme nejvíce testovaná země na světě a při velkém počtu lidí, kteří covid měli, máme silnou získanou imunitu, hlavně u mladých. Hranice 100 na 100 je příliš tvrdá a nepružná. Chyba!“ má jasno prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý. 

„Nouzový stav se zaváděl při denních počtech 2 800 a dnes jsme na tom stále podobně. Navíc se nám zastavilo zpomalování pandemie, reprodukční číslo je na úrovni 0,9. Musíme být opatrní,“ doplnila Tachezy.

KAM DÁL: Nigerijská mutace koronaviru se rychle šíří. Experimentální viroložka Tachezy vysvětluje, jak se chová.