Kruhy pod očima už nemusí být problém. Můžete nimi zatočit jednou provždy

Kruhy pod očima jsou vlastně hlubší vráska
 

Opravdu s nimi nic nenaděláme? Co myslíte? "Vzhled pandy" bývá často památkou na probdělou noc nebo špatný životní styl. Ať tedy prožíváte těžké období plné bezesných nocí, nebo jste se vrátila z večírku nad ránem, nezoufejte. Máme pro vás spoustu rad, jak nežádoucí otoky pod očima zamaskovat.

Základem úspěšného boje je zjistit co nejvíc o protivníkovi, se kterým se hodláte pustit do křížku. Ale vážně. Konkrétně u tmavých kruhů pod očima je rozhodně důležité znát jejich příčinu. „Mnoho lidí má tmavší pokožku pod očima danou geneticky a osobám s velmi světlou pokožkou mohou pod očima prosvítat žilky,“ vysvětluje dermatoložka Kamila Hanáková.

Dlouhodobé problémy s kruhy pod očima mohou být varovným signálem nemoci, alergie či hormonální nerovnováhy. Nejčastější příčinou je však životní styl. Hodiny koukání do počítače, zakouřené prostředí, stres, nedostatek spánku a nevyvážená strava dávají našemu tělu zabrat.

Jaká uděláme opatření?

Alfou a omegou je dodržování pitného a spánkového režimu. „Pokud zapracujete na těchto dvou věcech, stoprocentně vás na konci cesty čeká ještě větší odměna než jen zánik kruhů pod očima. V dnešní době existuje nespočet technologií, které vám pomohou zvyknout si a dodržovat novou rutinu,“ má jasno Hanáková.

Pokud nejsou kruhy příliš viditelné, ale potřebujete pouze svěží vzhled, vyzkoušejte lehký projasňující korektor, který přitáhne světlo do vaší tváře. Aby se korektor během dne nedostal do vrásek a nevytvořil větší paseku, než byly původně tmavé kruhy, důkladně své dílo zapudrujte.

Pro kontrolu dostatečného množství tekutin můžete například vyzkoušet mobilní aplikaci Water Drink Reminder, která vás bude hlídat, nebo motivační láhev se značkami. Mobilní aplikace vám může pomoci i se zlepšením spánkového režimu, vyzkoušejte třeba GoogleFit. Ve stravě se pokuste omezit kávu a přespříliš soli, naopak zařaďte více vitamínu C a železo.

První pomoc

Ráno se probudíte a v zrcadle vás čeká nemilé překvapení, na kruzích pod očima by se dalo houpat. Zasáhnout můžete domácími prostředky. Doporučuje se zejména chlad, takže si zkuste přiložit kostku ledu nebo namraženou lžičku přímo na oční okolí.

„Dalším skvělým tipem jsou zchlazené sáčky zeleného či heřmánkového čaje, který má antioxidační a projasňující účinky, stejně jako dobře známé plátky okurky. Pokud potřebujete těžší kalibr, doporučujeme oční krém. Ideálně takový, který je plný vysoce koncentrovaných účinných látek.“

Maskování a zahlazování stop

Poslední stopy po pandí vizáži můžete odstranit korektorem. Těch existuje opravdu mnoho druhů a někdy je těžké se v nich vyznat. První, po kterém můžete sáhnout ještě před nanesením make-upu, je korektor v lososové barvě, který neutralizuje fialové tóny očního okolí. Po nanesení make-upu zkuste použít krycí korektor, který by měl být ideálně o jeden odstín světlejší než vaše pleť a zakryje poslední nedokonalosti.

Pokožka je v okolí očí velmi tenká a je třeba se o ni řádně starat, protože nejen tmavé kruhy, ale i známky stárnutí jsou na ní nejviditelnější. Dlouhodobá péče je vždy znát, čím dříve se jí začnete věnovat, tím lépe. Nikdy však není pozdě začít. Oči před spaním vždy odličte a používejte speciální krémy na oční okolí s kolagenem a vitamíny.

„Důležité je pokožku chránit před slunečním zářením pomocí krémů s UV faktorem, v kabelce noste sluneční brýle, díky kterým nebudete "mžourat". Pokud pracujete celé hodiny s počítačem, dávejte si pravidelné pauzy a očím ulevte pomocí zvlhčujících kapek. Při líčení si pokožku netahejte a ráno se pokuste oči nemnout,“ doplnila dermatoložka. Čas od času je dobré (a navíc i příjemné) si dopřát návštěvu kosmetického salonu, kde vám poradí s péčí o váš konkrétní typ pleti.

KAM DÁL: Testy zákazníků? Nehodlám lidem narušovat soukromí, to je radši pustím k sobě domů, říká kadeřnice.