Statisíce nenaočkovaných seniorů, kterým jde o život: Vypovídá to o lidskosti a schopnostech vlády Andreje Babiše

Andrej Babiš během své politické kariéry prokázal, že nemá problém slíbit cokoli. Na co se mohou těšit voliči z levicového spektra?
 

Očkování seniorů je pro nás prioritou, tvrdil mnohokrát premiér Andrej Babiš i v tu chvíli úřadující ministr zdravotnictví. Realita je ale odlišná. Podle údajů ministerstva zdravotnictví je v České republice stále kolem 300 tisíc nenaočkovaných seniorů nad 70 let. Vládní strategie tak znovu selhala. Kde se tedy stala chyba?

Dát vakcínu lidem, kteří jsou nejvíce ohroženi, tedy zejména chronicky nemocným a starším lidem. Tak zněla část vládní strategie pro boj s nemocí covid-19. Faktem je, že část seniorů v ohrožené skupině 70+ se zkrátka nechce nechat očkovat. Nemají důvěru v samotné vakcíny, v systém, případně v oboje.

Moc přátel v mém věku nemám

Pak je tu ale skupina, která vakcínu chce, ale marně na ni čeká. „Chci se nechat očkovat. Chápu, že to může zachránit život mně, ale i mým blízkým a kamarádům. A věřte, že přátel v mém věku už moc nemám,“ usmívá se hořce osmasedmdesátiletý Emil Hlavatý z Prahy.

Jenomže má smůlu. Jak sám říká, důvěru má pouze ve svého praktického lékaře. „Od nikoho jiného vakcínu nechci. Pan Babiš slíbil, že praktici nám pomohou s registrací i se samotným očkováním. Ale doteď čekám. A nejsem sám.“

Je fajn, že lidé 40+ stihnou dovolenou

Je tu ale i další zásadní problém. Neexistují totiž mobilní očkovací týmy. K seniorům, kteří nejsou mobilní, se tak nikdo nedostane. 

„Je fajn, že se mohou registrovat 40+. Stihnou tak i letní dovolenou. Těm statisícům nenaočkovaných 70+ ale nejde o dovolenou, těm jde o život. Fakt, že ti nejohroženější neznamenají pro vládu absolutní prioritu, vypovídá o její lidskosti a schopnostech,“ napsal si na Twitter bývalý poslanec Miroslav Kalousek.

Co na to ministerstvo zdravotnictví? Slibuje, že už brzy otevře registraci pro lidi nad 16 let a do konce léta by měla být naočkována většina Čechů. Což ovšem nic nemění na tom, že staří lidé na vakcínu stále čekají a nevypadá to, že by se měli v dohledné době dočkat.

KAM DÁL: Rakovina štítné žlázy nebolí. Lékaři popisují, jaké chyby lidé nejčastěji dělají a jak se nemoc projevuje.