Důvodů, proč seknout s alkoholem, existuje hodně. Proč přestal pít herec Michael Caine, vás i tak překvapí

Britský herec Sir Michael Caine natáčel před několika lety i v Čechách
 

Vzdát se alkoholu může být pro mnohé velmi nesnadný krok. Britská herecká hvězda Michael Caine našla ten pravý a především relevantní důvod k abstinenci až v požehnaném věku 84 let. Co přesvědčilo bývalého pijáka lahve vodky denně k tak zásadní životní změně? 

Herec Michael Caine se může pochlubit 60 lety zářné kariéry, dvěma soškami Oscara a posledními čtyřmi lety života bez alkoholu. Sdělil to v rozhovoru pro Candis Magazine, v němž prozradil, co se u něj stalo tak zásadního: „Myslel jsem, že se nedočkám vnoučat a nyní mám tři. Jsem do nich naprosto zblázněný, má žena také. Probudila ve mně fontánu mládí a dala mi novou náplň bezstarostného života. Rozhodl jsem se tedy žít trochu déle, vzdal jsem se drinků a změnil jsem i přístup k životu.“ Pití se po celoživotním užívání vzdal Michael Caine v roce 2017, kdy mu lékaři odstranili dva větší kameny z ledvin a přimělo ho k tomu také narození dvojčat Milese a Allegry a vnoučka Taylora. 

Záchrana v manželství

V interview zavzpomínal představitel Alfreda Pennywortha z "batmanovské" trilogie Temný rytíř na svou úžasnou kariéru. „V mém životě bylo několik zářných momentů, dostal jsem dvě Ceny Akademie, titul rytíře od královny Alžběty. A byl jsem přesvědčen, že už se nemohu mít lépe. Ale pak přišla na svět má vnoučátka a ta jsou lepší než cokoli jiného.“ Michael Caine žije od roku 1973 v manželství s Shakirou Banksovou, která byla až jeho druhou manželkou. A právě ona bouřliváka zklidnila. „Bez ní už bych byl dávno mrtvý. Myslím, že bych se určitě upil k smrti,“ přiznal herec upřímně pro Radio Times před pěti lety a dodal: „Když jsem byl mladší, pil jsem i lahev vodky denně, hodně jsem kouřil. I několik balíčků za jediný den.“

Stres zaháněl alkoholem

Jeho závislosti nevycházely z nějakého smutku nebo depresí, souvisely spíše s jeho profesí a snahou být dobrý, a obstát v tvrdém filmařském světě. „Bylo to kvůli stresu. V hlavě mě týraly otázky, jestli dostanu další film, jak svou roli zahraju, zapamatuji si všechny své repliky? Trápil jsem se i myšlenkami na to, zda mi zazvoní budík, když musím být v šest na place. Viděl jsem stres v každém pracovním kroku a bylo velmi těžké jej ovládat. A tak jsem pil a kouřil.“  

Michael Caine je otcem dvou dcer. Starší Dominique se narodila v manželství s Patricií Hainesovou, mladší Natasha přišla na svět ve druhém hercově sňatku s Shakirou a je maminkou hercových tří vnoučátek. Za poslední tři roky natočil Sir Michael Caine 12 filmů, objevil se před pár roky také v Čechách, kdy v produkci Petra Jákla přijal roli lorda Boreše ve velkofilmu Jan Žižka. Jeho posledním dotočeným snímkem je Best Sellers, který by měl do českých kin vstoupit na podzim letošního roku. 

KAM DÁL: Vražda, která změnila svět: Co se změnilo rok po smrti George Floyda, je mezi námi méně rasistů?