Jeden z největších požárů v dějinách Česka. Lidé z pražského hotelu Olympik čekali na parapetech oken

Nátěr z roku 2015 připomněl tragédii z roku 1995
 

Smrtelná tragédie v pražském hotelu Olympia se odehrála v roce 1995. Stačila k tomu odložená textilie na chladničce, aby během několika minut přišlo o život osm zahraničních hostů a dalších 30 lidí mělo vážná zranění. Právě tato událost změnila hned několik bezpečnostních předpisů. Co se před 26 lety stalo? 

Požár začal kolem šesté večer v místnosti pokojské v 11. patře. Důvodem byla odložená textilie na chladničce v oné místnosti. Zda to byl ručník, prachovka či jiná hořlavá látka, není jasné, ale bezpochyby ji tam odložil někdo z personálu. Teplý agregát chladničky způsobil tragédii, která v samostatné České republice v oblasti požárů neměla dlouho obdoby. 

Otevřené dveře

Jen těžko personálu vyčítat následující kroky. Když čidla rozluštila požár, vběhla do místnosti dvojice zaměstnanců a snažila se hasicími přístroji oheň zkrotit. Průvan a otevřené dveře však způsobily rychlé šíření požáru a smrtelného kouře. 

Plameny se šířily přes hořlavé materiály na chodbě a hlavně koberce na podlaze. Personál rychle evakuoval hosty a do pěti minut od hlášení požáru se blížily dvě jednotky hasičů. Ti už z dálky viděli, že jejich posádky na zkrocení požáru nestačí, a hasiči zalarmovali další jednotky. 

Požár započal v 11. patře z 18 podlaží, takže v horních patrech byli uvěznění hosté. Ty ohrožoval hlavně dým a kouř. Mnoho z lidí se kouři vyhnulo tím, že utekli na okenní římsy, kde čekali na záchranné žebříky. Paradoxně právě tito lidé bez problému přežili. 

Záchranářům se podařilo zachránit kolem stovky lidí. Záchranáři použili kromě žebříků i výsuvné plošiny a vrtulník, kterému se podařilo zachránit hosty, kteří se dostali na střechu hotelu. 

Největší hrdina? 

Velmi odvážný čin učinil hasič Václav Syblík, který se zavřel s několika hosty v jedné místnosti. Mokrými prostěradly utěsnil dveře a hned jak to bylo možné, otevřel okno, aby se lidé nadechli vzduchu. Když je osvobodili kolegové, hned pokračoval v práci. 

Celý požár byl uhašen až kolem desáté večer. O život během této tragédie přišlo osm lidí. Tři z nich pocházeli z Belgie, dva z Finska, dva z USA a jeden z Německa. 

KAM DÁL: Zmražený Walt Disney. O zakladateli pohádkového impéria dodnes koluje šílená fáma