Policie do každé restaurace. Hygienička Svrčinová se snaží vyřešit problém s nedostatkem personálu

V restauracích si budeme muset zvyknout na přítomnost Pomocné stráže Veřejné bezpečnosti
 

Policie konečně přistoupila na požadavek ministerstva zdravotnictví a Svrčinové a bude kontrolovat bezinfekčnost v restauracích. Vláda projedná návrh, že Policii ČR pro tuto akci opět posílí dobrovolníci, Pomocná stráž VB, se kterou mají Češi již své zkušenosti. PS VB ale tentokrát znamená Pomocná Stráž Virové Bezpečnosti. 

/POLITICKÁ SATIRA/ Ministerstvo zdravotnictví na popud hlavní hygieničky Svrčinové hodlá navýšit počet kontrol zákazníků, kteří by měli dokázat, že nejsou nakaženi Covidem-19. Odvážný nápad mobilizovat státní a městskou policii však naráží na problém kapacit personálu, který by podobné kontroly měl vykonávat. Řešení se tak nabízí za pomoci dobrovolníků. Bude se tak tvořit nová hospodská pomocná stráž české policie? 

Civilista na pivu

Ministerstvo vypsalo výzvu, která má nalákat občany k dobrovolnické práci v restauračních zařízeních. Na projekt s pracovním názvem “Hlídač do každé hospody” si ministerstvo dalo stranou 100 milionů z rozpočtu. Nové opatření má úspěšně navázat na v minulosti velmi dobře fungující Pomocnou stráž Veřejné bezpečnosti. 

Civilisté tak mají pomoci policii při práci. Zmocněnec bude mít kompetenci kontrolovat zákazníky a jejich negativní antigenní test, potvrzení o očkování či důkaz o prodělání koronaviru. Odměnou má být hrazené občerstvení v konkrétní restauraci, a to včetně alkoholických nápojů. 

Pozor na Míru

Jako jeden z prvních se do projektu zapojil štamgast oblíbené pražské hospůdky Miroslav. „Nejdřív jsem si říkal, že se jedná o buzeraci, ale pak jsem si přečetl, že za mě zaplatí celou útratu. Já ušetřím, můj hospodský vydělá a ještě k tomu pomůžu v boji s pandemií. Přijde mi to víc než fér,” popisuje svoje motivace pětapadesátiletý muž, kterému v hospodě neřeknou jinak než Míra. 

Pít s Mírou znamená být připraven, že k vašemu stolu v restauraci může přijít člen nové civilní domobrany. Jako revizor ve veřejném dopravním prostředku se prokáže průkazem a vyzve vás k předložení příslušných dokumentů. Pokud tak neučiníte, začne přemýšlet, co vlastně může udělat.

Podobně jako v případě Pomocné stráže Veřejné bezpečnosti bude každý z dobrovolníků označen na rukávu modrou páskou s nápisem PS VB. „Chtěli jsme ušetřit na materiálu a na ministerstvu vnitra je z doby minulého režimu ještě dostatek modrých pásek. Vzhledem k tomu, že jde opravdu o veřejnou bezpečnost, tak v tom nevidím žádný problém,” sdělil redakci nejmenovaný zdroj z ministerstva zdravotnictví s tím, že civilisté mají pomáhat, aby se v době rozvolnění nešířila pandemie koronaviru. 

Pod obraz

O tom, že má projekt své mouchy, se ministerstvo přesvědčilo hned první den. V pilotním provozu se totiž hned několik nových příslušníků PS VB opilo tak, že skončilo na záchytné stanici. Desítky dobrovolníků už po poledni nebyly schopny vykonávat svou činnost. V jednom konkrétním případě se značně opilé kontrole zákazník prokázal negativním testem starým dva měsíce, což příslušníkovi nové civilní služby policie vůbec nevadilo. 

„Víme, že hlavní motivací k verbování dobrovolníků je odměna v podobě proplacení útraty v restauraci a to nechceme měnit. Jen budeme muset do zákona nově zapracovat pravidlo o maximálně třech pivech za jednu službu,” dodává pracovník ministerstva zdravotnictví. 

O dobrovolníky jen den po vypsání výzvy není nouze. Ministerstvo dokonce muselo řešit přetlak na webových stránkách registračního systému, který po půl hodině kvůli obrovskému počtu zájemců přestal fungovat. Zda se nová domobrana osvědčí, budeme podrobně sledovat v následujících dnech, ale už teď je jasné, že zájemců o tento lukrativní post je v České republice více než volných pozic. 

KAM DÁL: Komunistická poprava nevinných studentů a agenta provokatéra. Zapomenuté příběhy šíleného zločinu