Miminko se narodilo mrtvé, koronavirem se nakazilo v děloze matky. Lékař popisuje důvody a vysvětluje, kdy se to může stát

Případů narození mrtvého miminka v souvislosti s nemocí covid-19 zatím naštěstí není zdokumentováno mnoho
 

Tragický a velmi ojedinělý případ hlásí izraelská nemocnice poblíž města Tel Aviv. Nastávající maminka byla hospitalizována s nemocí covid-19 a po dvou dnech vysokých horeček bohužel porodila mrtvé miminko. Podle Times of Israel se dítě nakazilo už v děloze, což je celosvětově zatím jen málo zdokumentované.

Lékaři už se podle izraelského listu setkali s relativně mnoha případy, kdy se dítě nakazilo po porodu po kontaktu s matkou. Tentokrát se ale bohužel narodilo už mrtvé a následné zkoumání potvrdilo, že muselo být virem infikováno už v děloze devětadvacetileté rodičky. 

Nitroděložní infekce plodu

V Izraeli jde o první známý případ a podle tamního ministerstva zdravotnictví je to i celosvětově unikátní a vzácné. „Plod byl infikován placentou a s vysokou mírou jistoty mohu říct, že příčinou úmrtí byl koronavirus,“ řekl pro zpravodajský web Ynet doktor Tal Brosh, vedoucí oddělení infekčních nemocí.

Podle něj se jednalo o nitroděložní infekci plodu, která může způsobit placentární infekci a nasledně smrt. „Je to velmi vzácný případ, dítě je většinou nakaženo po kontaktu s matkou. Věříme, že tyto případy nebudou příliš časté.“

Nastávajícím maminkám doporučují počkat s očkováním

Izraelská média také upozorňují na vysoký počet těhotných žen, které koronavirem onemocněly. Některé podle těchto zpráv musely rodit císařským řezem poté, co lékaři vyhodnotili jejich stav jako velmi vážný. Tamní úřady zároveň nabádají nastávající maminky, aby počkaly s vakcínou proti nemoci covid-19 a očkovat se nechaly až po porodu. Samozřejmě pokud nepatří mezi rizikové skupiny.

Stejné várování vydalo například i ministerstvo zdravotnictví Velké Británie. Zároveň radí, pokud už žena absolvovala první očkovací dávku, tak s druhou počkat po narození miminka.

KAM DÁL: Pilulka proti koronaviru už je blízko. Vědci prozradili, kdy bychom se jí mohli dočkat a jak funguje.