Čekají nás vedra i bouřky, meteorolog prozradil konkrétní dny. Vyrazte třeba na Maledivy, kupodivu jsou jen kousek

Čekají nás tropické teploty, koupaní v zatopených lomech je ideálním způsobem, jak je přečkat
 

Vyměňte rozpálené chodníky za zatopené lomy nebo polské Maledivy. Čekají nás teploty stoupající až ke třicítce, prozradil meteorolog. Který den bude na koupání nejlepší? A pokud vás voda neláká, můžete vyrazit s ledovou tříští na hvězdárnu. Bude zatmění slunce.

 

Ve čtvrtek očekáváme takovou malou "předehru" tomu, co bude následovat příští týden. Nejvyšší denní teploty se vyšplhají na 23 až 27 °C,“ prozradil pro Čtidoma.cz meteorolog Tomáš Mejstřík z Českého hydrometeorologického ústavu.

Konec týdne ve znamení bouřek

Faktem je, že už v pátek začnou teploty pomalinku klesat, bude oblačno až polojasno. Místy musíme počítat s přeháňkami, ojediněle i s bouřkami. Ranní teploty v rozmezí 15 až 11 °C. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 22 a 26 °C.

V sobotu bude polojasno až oblačno, místy déšť nebo přeháňky, ojediněle i bouřky. Večer bude oblačnosti ubývat. Ranní teploty v rozmezí 15 až 11 °C. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat v rozmezí 23 až 27 °C. „V neděli bude skoro jasno až jasno, ale trochu se ochladí. Nejvyšší denní teploty se ale vyšplhají pouze na 18 až 22 °C,“ dodal meteorolog.

Padnou někde tropické teploty?

Pak se však ráz počasí znovu změní, v pondělí se totiž opět oteplí a bude jasno až skoro jasno. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 10 a 6 °C. Nejvyšší denní teploty se opět vyšplhají až na 23 až 27 °C.

V úterý bude skoro jasno až polojasno. Ranní teploty 13 až 9 °C. Nejvyšší denní teploty 22 až 26 °C.  Ve středu bude polojasno až oblačno, místy přeháňky nebo bouřky. Ranní teploty 13 až 9 °C. Nejvyšší denní teploty 25 až 29 °C. Bude vát slabý proměnlivý vítr.

 

Kam vyrazit na pěkný výlet?

Pořádně si užít slunečného počasí můžete třeba v zatopených lomech. Po Česku je jich spousta. Skvělým místem ke koupání je například zatopený lom nedaleko vesničky Jimlíkov na Karlovarsku. Voda v lomu je nádherně čistá a najdete tu i obrovskou pískovou vyvýšeninu, která přímo svádí ke skákání.

Další skvělou volbou je i zatopený lom u Mariánského mlýna nedaleko Mikulova. V lomu se v minulosti těžil vápenec, dnes svým vzezřením připomíná chorvatské pláže. Lom je otevřený pro maximálně 100 lidí naráz, doporučujeme si tedy pospíšit.

Za hranicemi je také blaze

Pokud byste rádi vyrazili do lomu za hranice, máme pro vás další skvělý tip: Lom Gródek v Polsku, který nápadně připomíná Maledivy. Na vodní hladině v zatopeném lomu se linou dřevěné cestičky s altánky. V tomto případě se vám cesta do zahraničí rozhodně vyplatí.

Kde můžete pozorovat zatmění slunce?

Neholdujete koupání, ale přesto byste rádi někam vyrazili? Co třeba na hvězdárnu? V dopoledních hodinách 10. června se dočkáme zatmění slunce. To nastává v momentě, kdy se měsíc ocitne na přímce mezi sluncem a Zemí a zakryje tak celé slunce nebo jeho část.

Pozorovat ho můžete na Štefánikově hvězdárně i na hvězdárně Ďáblice. Hvězdárny budou otevřeny pro veřejnost už od 11 hodin. Zájemce o pozorování uvítá i Hvězdárna a planetárium Brno.

 

Zdroj: Akademie věd České republiky

 

KAM DÁL: Americký zpěvák Prince se z bezdomovce vypracoval na mezinárodní ikonu a srdcovku Davida Kollera