Senátor Czernin: Pokud voliči naivně uvěří řečem o holubech do huby, Šlachtova Přísaha má šanci

Tomáš Zachariáš Josef Maria Děpolt Rudolf Kazimír Hostislav Czernin je od listopadu 2022 místopředseda senátu PČR
 

Andrej Babiš založil "nové" hnutí ANO v podobě Přísahy Roberta Šlachty. Bude tahat za nitky a mít spojence po říjnových volbách. Alespoň tak to vidí část veřejnosti i politiků. Je to ale vůbec reálné? Protože kde má současný premiér jistotu, že Přísaha nesebere voliče právě ANO? Pak by přeci byl takový risk zbytečný a krajně nebezpečný. Nebo je předseda vlády velký pragmatik a vizionář, který předvídá, co se stane, a chce si pojistit případnou spolupráci?

Do voleb zbývají čtyři měsíce. Řada analytiků, komentátorů i samotných politiků se shoduje na tom, že budou nejdůležitější v novodobých dějinách České republiky. I proto se objevuje řada konspiračních teorií a spekulací. V řadě v nich hraje hlavní roli hnutí Přísaha bývalého elitního policisty Roberta Šlachty. 

Další vývoj je nečitelný

Vzestup tohoto subjektu je patrný, v posledním předvolebním průzkumu se už "Šlachtovci" objevili nad hranicí pěti procent hlasů, která je potřeba pro vstup do Sněmovny. „Je těžké predikovat vývoj. Je ale zřejmé, že mezi jeho podporovatele patří ze značné míry voliči, kteří před čtyřmi, respektive osmi lety skočili na špek protikorupční rétoriky Andreje Babiše,“ zamýšlel se pro Čtidoma.cz senátor Tomáš Czernin.

Informace o tom, že by snad měl Babiš Přísahu sám finančně podporovat a "vychovávat" k obrazu svému, jsou jen spekulace. Indicie v podobě dřívější spolupráce premiéra a expolicisty je sice mohou podporovat, ale to je celé.

Snad se z naivity vyléčili

Co však zní logicky, je, že si Andrej Babiš hledá cestu pro budoucí spolupráci. I proto například pochvala konkurenčního hnutí v televizi Prima a tak dále. „"Hledači spasitele" budou Andreji Babišovi velmi chybět, Přísaha mu jich může část odebrat. Je proto jen logické, že si vůči tomuto hnutí vytváří cestu možné spolupráce. Zda je Přísaha jen "alternativní projekt" Andreje Babiše, nevím, ale nepřekvapilo by mě to,“ uvažuje Czernin.

Podle senátora může Přísaha do voleb opravdu zásadně zasáhnout. „Ale jen do té míry, do jaké voliči znovu naivně uvěří populistickým řečem o holubech do huby. Osobně doufám, že z toho už se většina z nich vyléčila,“ doplnil pro Čtidoma.cz místopředseda TOP 09.

KAM DÁL: Houbaři se konečně dočkali: Nálezy praváků a kovářů hlásí z celé republiky, některé lokality ale jasně vedou.