Pracovní židli s mechanismem synchronním nebo asynchronním?

Co se kancelářských židlí týká, měly by vždy mít pohyblivou mechaniku
  |  Komerční sdělení

Když se řekne „pracovní židle“, mnoho lidí si je spojí spíše s pojmy „ergonomické“ nebo „zdravotní“. Jenže kritéria pro obě označení nejsou nijak přesná, takže některý výrobce označí pojmem „ergonomická“ i takovou židli, která se tělesným proporcím nepřizpůsobí zdaleka tolik, jak byste od výrobku s takovým pojmenováním očekávali. Vybírejte raději podle mechanismu.

Asynchronní vs. synchronní – v čem je rozdíl?

Mnohem přesnějším kriteriem výběru je totiž pojmenování mechanismu, který samotnou židli s opěrákem zad nese. Ten může být pevný, kloubový, houpací, synchronní, asynchronní, balanční nebo s posuvným sedákem

Co se kancelářských židlí týká, měly by vždy mít mechaniku pohyblivou, aby se přizpůsobila zádům a poloze uživatele, tedy jde o mechaniku synchronní nebo asynchronní, může mít i balanční schopnost. Rozdíl mezi synchronní a asynchronní mechanikou je pak v tom, jak moc se židle dokáže hýbat spolu se svým uživatelem – máme samozřejmě na mysli pohyb v horní části židle, nikoliv posun po podlaze. 

Mnoho lidí však často sklouzává k výběru podle barvy potahu. To je samozřejmě špatně. Zatímco barvu a typ potahu můžete pravidelně měnit, dokonce velmi levně, když si třeba v obchodě Kik vyhlédnete podsedáky ve slevě, mechaniku, resp. konstrukci židle prostě jen tak nevyměníte. Proto klidně sáhněte i po židli, jejíž barva vám moc nevyhovuje – tu prostě vždycky dokážete snadno změnit. Důležité jsou vlastnosti pro sezení.

Co umí mechanika synchronní

Zatím nejvyspělejším ergonomickým mechanismem, který se u PC židlí používá, je synchronní mechanika. Můžete si u ní nastavit sklon opěradla v určitých pozicích a židle se s vámi pak v aretované poloze houpe, kamkoliv se nakloníte, včetně náklonu dozadu nebo u nejlepších modelů i do strany.

Pohyb uživatele je mechanismem neustále kopírován, což významně šetří záda. Pohyb je v synchronizované součinnosti opěradla s naklápěním sedáku. Tělo je díky tomu ve všech polohách stále podepřeno stejně kvalitně. 

Aretaci ale použít nemusíte, stačí nastavit protitlak, s jakým má židle reagovat na vaše tělo – a úhel opěráku se sedákem se může plynule měnit, klidně až téměř do lehu, abyste během dlouhého sezení dali zádům možnost si odlehčit, dostali se do polohy, ve které se i lépe přemýšlí.

Co umí mechanika asynchronní

Mechanika asynchronní je o jeden vývojový stupeň níže. Nepohybuje se totiž synchronně, poskytne jen možnost nastavit sklon sedáku nezávisle na sklonu a poloze opěráku a naopak. To méně vybavené židle nedokáží, zde se jedná o různé nastavení ve více pozicích. Asynchronní mechanika je základním požadavkem na to, aby se židli dalo říkat „ergonomická“.

I zde může být možné nastavit protisílu opěráku vyvíjenou proti zádům uživatele a nechat opěrák pohyblivým, ale to se týká až dražších modelů – jde vlastně o mezistupeň mezi synchronní a asynchronní mechanikou. Ale podsedák se nehoupá synchronně s uživatelem, většinou má umožněn jen velmi úzký výsek, o kolik se pohnout vpřed a vzad. 

Potkat můžete i mechanismus „balance“ a „flex“ – o co jde?

Balance a flex mechanismy jsou z kategorie „zdravotních“, na nichž nelze sedět celé dny, ale je vhodné je v židlích mít zakomponovány pro pravidelné cvičení a posilování zad. Podle odborníků stačí 30 minut 3x denně. Pak je zase zaaretovat. Jak mechaniky balance, tak flex jsou určeny pro sezení aktivní.

Balanční mechanismus umožní nezávislý náklon sedáku židle ve všech směrech. Jde vlastně o sedák na pružině, ale zbytek židle je pevný. Sezením na balanční židli se simuluje sezení na gymnastickém míči. Tím, že uživatel musí vyrovnávat sklon sedáku, posiluje hluboké břišní svaly, zádové svalstvo, správné držení těla. To nepřímo působí na správnou funkci lymfatického systému.

V případě flex mechaniky židle se šlo ještě dál, je určena pro lidi s lepší svalovou kondicí. Zde se totiž pohybuje komplet celá židle, včetně područek a zádové opěrky, takže uživatel opravdu musí vyvinout dost velké soustředění a práci na to, aby se na židli nejen udržel, ale i na ní seděl správně. 

Kompletní průvodce výběrem kancelářských židlí

Jestli plánujete nákup židle k PC a ještě s jejím výběrem nemáte zkušenosti, rozhodně byste vedle mechanik měli prozkoumat i další vlastnosti, které pracovní židle nabízejí. K tomu se skvěle hodí stránky s kompletními průvodci nákupem kancelářských židlí, které najdete například u recenzního magazínu Váš-Pomocník.cz nebo na stránkách BezpečnostPráce.info. Rozhodně se prokousejte maximem informací a vyberte si ty, které nejvíce zužitkujete právě ve vašich podmínkách.