Boj s lupy není předem prohraný: Existuje celá řada přírodních pomocníků, které je možné vyrobit doma

Nejčastější příčina lupů je seboroická dermatitida
 

Představují skutečně nepříjemný problém, který negativně ovlivňuje celý život. Mechanismy vedoucí ke vzniku lupů máme naprosto všichni. Jak je držet pod kontrolou a postupně je dostat z vlasů?

Většina z nás určitě velmi dobře zná ten pocit, kdy svědí pokožka na hlavě. Je to bezesporu nepříjemné nejen pro dotyčného, ale také pro jeho okolí. Drbání totiž jednoduše nepůsobí zrovna dobře. Přirozená okolní reakce je pak útěk.

Tak nějak podvědomě totiž cítíme, že s danou osobou není něco v pořádku a asi se s ní nechceme dostat do kontaktu. Situace se ještě zhorší, když zjistíme, že pokožka vypadá opravdu špatně, loupe se, začíná červenat. 

Svědění a olupující se části kůže stále představují tak trochu tabu, o kterém se moc nemluví. V každém případě je to ale naprosto přirozená věc, se kterou se potýkají tak nějak všichni. Přeroste-li však únosnou mez, je třeba to začít řešit. Kůže totiž signalizuje, že s ní není něco v pořádku. Ne náhodou začínající kožní problémy doprovází právě nepotlačitelný chtíč se neustále drbat. 

Jak lupy vznikají?

Najít příčiny této kožní nemoci není vůbec jednoduché. Mohou totiž vznikat z řady důvodů u mužů, žen, ale i dětí. Nějak se ale ví o těch, které jsou nejvíce frekventované. 

  • Fyzický a psychický stav - pokud se opravdu chcete nadobro zbavit lupů, pak je třeba začít od základů a zrevidovat si celkový zdravotní stav i po stránce psychické. Příčinou totiž klidně může být přetrvávající stres.
  • Vliv na vlasy má také překyselení organismu, poruchy imunity nebo vrozené predispozice.
  • Bílé šupinky ve vlasech - objevují se ve vlasech jako sekundární efekt jiných onemocnění, a to například lupénky, dermatomykózy či seboroické dermatitidy.
  • Vlasové produkty - to se týká především dámského osazenstva, to by se mělo dlouho zamýšlet nad tím, jaké produkty využívá. Jejich nesprávné dávkování a výběr totiž může i zdravým vlasům způsobit poměrně závažné problémy.

Koupit si šampón? To je málo

Většina lidí má pocit, že se problémy s lupy vyřeší tím, že se koupí příslušný šampón. To je ovšem pouze krátkodobé řešení. Pokud máme zájem o dlouhodobější obranu proti lupům, pak je třeba vše řešit více komplexně a šampón doplnit vlasovou vodou, která je nedílnou součástí každé vlasové kúry. 

Lupy jsou drobné částečky odumřelé kůže, která však na hlavě neodpadá v mikroskopických velikostech, jako tomu je u ostatní kůže na těle. Naopak tvoří celky a nepříjemně svědí. Lidská pokožka se obnovuje v intervalu zhruba čtyř dnů, v případě výskytu lupů se interval zkracuje. 

Šampón vlasovou pokožku pouze připraví pro následné vstřebání aktivních látek, které jsou obsažené právě ve vodě. Pokud máte problém s neustálým navracením lupů, pak je třeba hledat příčinu jinde než ve vlasech, ale uvnitř organismu. Často navíc lidé, kteří mají podobné problémy pravidelně, trpí dalšími mykotickými problémy. 

Další trable nastávají, pokud se léčba lupů odkládá. Po čase se totiž klidně může stát, že dojde k prohloubení problému až k seboroické dermatitidě. Ta se projevuje tak, že se na těle začnou objevovat červené fleky, a to nejen ve vlasech, ale také na obličeji. Pokud se objeví ve vlasech, doprovází to také nepříjemné svědění pokožky. 

Je hodně důležité vyhledat odborníka včas. Čím dříve se totiž vyhledá, tím je jednodušší léčba. Někdy jednoduše nejde spoléhat pouze na produkty z drogerie. 

Přírodní bojovníci

Osvědčeným prostředkem pro regeneraci vlasů a tvorbu lupů je například březová voda. Koupel z odvaru z jejích jarních listů zase podporuje růst vlasů a také zlepší jejich pružnost a dodá jim lesk. Vyrobíte si ji tím způsobem, že na jeden litr vařicí vody použijete 100 gramů sušených listů břízy. Odvar necháte 20 minut louhovat a po zchladnutí jím vlasy oplachujete. 

Podobným způsobem funguje i nálev z heřmánku. Ten brání nejen nadměrnému maštění vlasů, ale také tvorbě lupů. Navíc je schopen i zesvětlit barvu. V tomto případě využijete 15 g sušené drogy a dva litry vroucí vody, tuto kombinaci necháte 15 minut odstát, přecedíte a využíváte zchladlý nápoj k proplachování. 

Zdroj: Health

KAM DÁL: Kate Moss chce být tatérkou, má za sebou první dílo. Profík v oboru jí k tomu řekl své a nešetřil ji.