Jak šel čas s Helenou Vondráčkovou: Zpěvačka slaví 74. narozeniny, jako "třicítka" vypadala skoro stejně

Helena Vondráčková v roce 2020. Jak se změnila oproti předchozím rokům najdete dále ve fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Svou slávu si tvrdě vydřela. Helena Vondráčková slaví 74. narozeniny a zřejmě není nikdo, kdo by ji neznal. Je neuvěřitelné, že se v popředí hudební scény drží už od roku 1964 a stále má co nabídnout. Možná je to i tím, že ani ona sice nedokáže zastavit čas, ovšem i dnes vypadá úžasně. 

Není příliš žen v jejím věku, které vypadají stále tak dobře. S trochou nadsázky se dá říct, že Helena Vondráčková vypadala i jako "třicítka" vlastně skoro stejně. Když v roce 1964 vyhrála  soutěž Hledáme nové talenty v paláci Lucerna, odstartovala parádní kariéru, kterou ještě umocnil zisk Zlatého slavíka o rok později.

S Golden Kids to neskončilo

Dalším důležitým mezníkem její pěvecké kariéry bylo angažmá v divadle Rokoko. Seznámila se tam totiž s Martou Kubišovou a Václavem Neckářem. Se svými novými kamarády z divadla pak v roce 1968 vytvořila popové trio Golden Kids, což byl fenomenální a celosvětový úspěch.

Skupina se rozpadla v roce 1970 kvůli zákazu dalšího vystupování Marty Kubišové tehdejším režimem. Vondráčková a Neckář se tak dali na sólové dráhy. Stihli spolu ale natočit mnoho gramofonových desek a dokonce i vystupovat nejen v Česku, ale i v zahraničí.

Helena Vondráčková
- narodila 24. června 1947 v Praze Blaženě a Jiřímu Vondráčkovým
- dětství prožila ve východočeských Slatiňanech se svým bratrem, hercem a zpěvákem Jiřím Vondráčkem a sestrou Zdenou
- bydlí v obci Řitka v okrese Praha-západ

Zahraniční popularita Vondráčkové tak rozpadem skupiny rozhodně neskončila. V 70. letech byla naší nejexportovanější zpěvačkou. Natočila album dokonce i pro Japonsko a pravidelně vystupovala na světových festivalech, například v Kanadě, Brazílii, na Kubě či v Turecku.

Talent? Ten už se dnes nepozná

Dnes už se podle Vondráčkové talent nepozná. Zpěvačky, které vlastně vůbec neumí zpívat, mohou být díky moderním technologiím za hvězdy. „Teď se to dělá technicky, prostě se zvuk doladí tlačítkem trošku nahoru. Takže i zpěvačka, která zpívat neumí anebo zpívá falešně, je hvězda, protože ji jen doladí a zpívá jak z partesu,“ rozčilovala se v Českém rozhlase v pořadu Xaver a host.

Možná i proto Vondráčková se zpěvem zatím končit nehodlá. Stále má co nabídnout. Po dlouhé době bez koncertů kvůli pandemickým opatřením už se nemůže dočkat na své další vystoupení. „Je to příjemná, krásná a tvůrčí práce. Myslím, že mě bude bavit až do smrti, pokud mi samozřejmě bude fungovat hlas,“ doplnila stále aktivní zpívající "babička".

KAM DÁL: Ležáky srovnané se zemí. Krutou pomstu za likvidaci Heydricha přežily jenom dvě děti.