Nová varianta covidu se dramaticky šíří a s ní i nové příznaky nemoci. O ztrátě chuti už to není

Odlišit covid-19 od chřipky, RSV a dalších běžných zimních nemocí je bez testování prakticky nemožné
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Virus, který je zodpovědný za covid-19, se neustále mění a tyto změny často způsobují rychlejší šíření nemoci. V současnosti se velmi šíří varianta JN.1 a podle odborníků bude nadále zvyšovat svůj podíl v genomových sekvencích SARS-CoV-2. Vypadá to, že není nebezpečnější než její předchůdci, přesto vykazuje některé odlišnosti.

Ztrátou chuti nebo čichu v dnešní době trpí jen velmi málo lidí nakažených nemocí covid-19. Může za to varianta JN.1, která se začala dramaticky šířit na konci roku 2023 zejména v USA. Podle studie amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) se nyní stala nejběžnějším kmenem viru v zemi.

Řada případů je hlášena i z Číny, Velké Británie nebo Indie a dá se předpokládat, že se mutace postupně rozšíří do celého světa. Na síle už získává i v České republice. „Zdá se, že se už brzy dostane celosvětově ‚do vedení‘. Ovšem není třeba panikařit nebo se jakkoli stresovat. Tato varianta se od ostatních nijak neliší, pokud jde o zákeřnost. Dodržujte základní hygienické návyky, nechte se očkovat a máte velkou šanci, že i když se nakazíte, nemoc v pohodě zvládnete,“ říká pro Čtidoma.cz MUDr. Pavel Metlička.

Nejčastější příznaky nové varianty covidu

Zajímavé však je, že pacienti už nehlásí ztrátu čichu nebo chuti, jak tomu bylo ještě nedávno. Existují důkazy, že tato koronavirová sezóna přinesla změnu. Nejnovější údaje z prosince 2023, které zveřejnil britský Národní statistický úřad, naznačují, že mezi nejčastěji hlášené příznaky u nové subvarianty covidu-19 patří zejména:

  • Rýma (31,1 %)
  • Kašel (22,9 %)
  • Bolest hlavy (20,1 %)
  • Slabost nebo únava (19,6 %)
  • Bolest svalů (15,8 %)
  • Bolest v krku (13,2 %)
  • Potíže se spánkem (10,8 %)
  • Strach nebo úzkost (10,5 %)

Na seznamu samozřejmě najdeme „staré známé“, jako je rýma či kašel. Ovšem například problémy se spánkem nebo úzkost jsou na seznamu příznaků novinkou. Jisté však je, že v boji s nemocí stále závisí zejména na imunitě každého člověka a jeho celkovém zdraví.

Hygiena a ohleduplnost

Razantní nástup varianty JN.1 naznačuje, že je buď snadněji přenosná, nebo se jí lépe daří obejít náš imunitní systém. Větší škody ale podle všeho nepůsobí. „V tuto chvíli neexistuje žádný důkaz, že JN.1 představuje zvýšené riziko pro veřejné zdraví ve srovnání s jinými aktuálně cirkulujícími variantami,“ píše se na stránkách CDC.

Pokyny k tomu, jak se nemoci nejlépe vyhnout, tak zůstávají stále stejné – dodržovat hygienu, ruce si mýt raději více než méně, a pokud máte pozitivní test, je lepší zůstat pár dní doma, všeobecné doporučení je alespoň pět pracovních dní. Důležité také je, že stávající vakcíny proti covidu fungují i na JN.1.

Tento článek má informativní charakter, v žádném případě nemá za úkol nahradit lékařskou péči. V případě jakýchkoli problémů se poraďte se svým doktorem.

Zdroje: redakce, CDC, iflscience.com, citovaný lékař

KAM DÁL: Západonilská horečka je aktuální nebezpečí. Odborníci s obavami sledují i virus ptačí chřipky H5N1.

Klíčová slova: