Ztracený miliardář a dobrodruh. Po letci Stevenu Fossettovi pátrala armáda a tisíce dobrovolníků

Miliardář Steve Fossett miloval překonávání lidských schopností. To ho ovšem stálo život...
 

Kdo má vše, potřebuje ještě víc. Bohatství a neomezené možnosti ženou lidi k překonávání hranic lidských možností. Ať už jsou to adrenalinové sporty, investice do nových technologií, bláznivých vynálezů a plnění šílených výzev. Takový byl i miliardář Steve Fossett, kterého tento koníček stál život. Co se mu stalo a čím je tak významný? 

Přesně před devatenácti lety přeletěl Steve Fossett zeměkouli úplně sám v horkovzdušném balónu. Jeden z mnoha jeho neskutečných kousků zvládl za pár dní. Z Austrálie vyletěl 19. června a 2. července přistál na stejném místě, a to bez jediného mezipřistání. To však není zdaleka jediný výjimečný výkon známého dobrodruha. 

Rekordman Fossett

Steve Fossett zbohatl v sedmdesátých letech jako obchodník v americkém Chicagu. Podnikatelské úspěchy ho katapultovaly do kategorie miliardářů, a tak se mohl věnovat naplno svým koníčkům. V mládí byl poctivým skautem a dobrodružství pro něj bylo smyslem života. Zároveň se mu v roce 2007 stalo osudným. 

Dodnes je držitelem desítek rekordů, které získal jako pilot, námořník či dálkový plavec. Celkem si na svůj účet připsal 62 rekordů. Jaké to jsou? 

  • 21. února 1995 Fossett přistál v Leaderu v kanadském Saskatchewanu. Stal se první osobou, která přeletěla samostatně Tichý oceán v balonu.
  • Samostatně obletěl celý svět v balonu, a to na 6. pokus. Startoval z Northamu, Západní Austrálie dne 19. června 2002, kde 2. července také přistál.
  • Steve Fossett byl také jeden ze světových jachtařů. Je držitelem 15 světových rekordů v plachtění. V roce 2004 jako kapitán dosáhl světového rekordu za nejrychlejší obeplutí světa ve své vlastní plachetnici Cheyenne.
  • Od 27. října 2004 je Fossett držitelem rekordu v nejrychlejším letu vzducholodí – obrovským Zeppelínem NTs průměrnou rychlostí 111,8 km/h. Předchozí rekord byl 92,8 km/h (v roce 2001, Virgin Lightship).
  • První non-stop let proudovým letounem okolo světa bez doplňování paliva a sám. Letoun Virgin Atlantic GlobalFlyer odstartoval v pondělí 28. února 2005 z letiště Salina, Kansas, USA a po uražení více než 36 000 kilometrů v 67 hodinách a 2 minutách (ve čtvrtek 3. března) na stejném letišti přistál.
  • Fossett se stal také držitelem rekordu v nejpomalejším přeplavání Lamanšského průlivu.

Ztracen v poušti

Konec života tohoto dobrodruha se datuje k 3. září 2007. Tehdy se ztratil při přeletu nad nevadskou pouští, aniž by byl zachycen nějaký nouzový signál. Neúspěšně se jeho osobu snažilo najít tisíce dobrovolníků, ale také armáda a letadla Civil Air Patrol. Už 26. listopadu jeho žena požádala americké úřady, aby byl prohlášen za mrtvého. Byrokratické uznání smrti obdivuhodné osobnosti bylo oficiálně stvrzeno 15. února 2008. 

30. září téhož roku nalezli v nevadské poušti turisté několik Fossettových věcí, z kterých ještě na první pohled nebylo jasné, že patří právě ztracenému miliardáři. Pilotní průkaz bez fotografie a svetr později doplnil i vrak letadla a lidské kosti. Ty byly následně podrobeny analýze DNA a bylo tak potvrzeno, že se jedná o Steva Fossetta. Při rekonstrukci toho, co se vlastně stalo, přišly úřady s tvrzením, že havárie byla způsobena silnými turbulencemi, které způsobily, že byl stroj neovladatelný.  

Muž, který se postaral o nadlidské výkony, byl tak definitivně uznán za mrtvého a veškeré konspirační teorie o jeho úniku byly smeteny ze stolu. Steve Fossett je tak příkladem dobrodruha, který dlouho balancoval na hraně života a smrti, až se mu nakonec tento adrenalinový styl života stal osudným. 

Zdroj: World records, Český rozhlas

KAM DÁL: Tajemství kolem smrti slavného Exupéryho. Autor Malého prince byl sestřelen svým obdivovatelem