Československý design na vrcholu světa. Nejhezčí produkty pocházely z naší domoviny

Minimalistické produkty Ladislava Sutnara jsou ukázkou toho nejlepšího, co vytvořil pro studio Artěl
Zobrazit fotogalerii (4)
 

O tom, že mají Češi zlaté ručičky, jsme slyšeli už milionkrát. Pouhá šikovnost v některých oborech nestačí. Chce to totiž mít pořádnou dávku estetického cítění a originální nápady, aby se z vás stal světově úspěšný designer. Hned několika našincům se povedlo, že jejich produkty jsou dodnes uznávané po celém světě.

Produktový design se zabývá vším, co každodenně používáme, aniž bychom nad tím mnohdy vůbec přemýšleli. Hodinky na ruce, konvička na čaj, hračky pro děti, ale také automobil, pracovní stůl či obyčejná cukřenka.

Produkt tak získává tvář a stává se díky tomu zapamatovatelný. Dnes však žijeme v globalizované době, kde čínské továrny a švédský gigant s nábytkem určují cenu a vkus většiny zákazníků.

Ojedinělý a originální výrobek tak také něco stojí. Nesmíme však zapomenout, že hodnota se nepočítá pouze na peníze. Československo je v designové výrobě nejvíce proslulé díky svým sklářským výrobkům, které dodnes slaví obrovský úspěch po celém světě. Existují však další příklady úžasné šikovnosti a umělecké kvality, které nesou český podpis.

Český kubismus

Zcela ojedinělé tři roky intenzivní práce architektů, návrhářů, výtvarných umělců, ale také produktových designérů přinesly v letech 1911 až 1914 světu unikátní produkty českého kubismu.

V kubistickém malířství jsme žádnou velkou díru do světa neudělali, a i když najdeme několik výrazných osobností tohoto oboru, žádný svým významem nepřekročil hranice tak jako kubistický produktový design.

Hlavní podíl na tvorbě úžasných produktů měli designeři z družstva Artěl. Tato značka i nadále kvalitními výrobky navazuje na dobu, kdy lidé jako Vlastislav Hofman, Pavel Janák, František Kyselka a Josef Chochol vytvořili kubistický nábytek či populární Janákovu cukřenku.  

Nesmíme však opomenout ani úžasnou architekturu, která v tomto stylu nemá ve světě obdoby. Zásluhy tak stojí hlavně za architektem Josefem Gočárem, multitalentovaným Pavlem Janákem a Vlastimilem Hofmanem.

Solitér Sutnar

Pokud mluvíme o výjimečném československém designu, byl by zločin nezmínit jméno Ladislava Sutnara. Muž mnoha talentů přeléval svoji aktivitu z jednoho užitého umění do druhého.

Jeho grafické práce jsou dodnes inspirací pro mladé, ale také zavedené grafické designery. Génius kompozice se řadí mezi světovou elitu i díky své práci pro zmiňovaný Artěl. Zde vytvořil design stolního nádobí a náčiní. 

V roce 1939 utekl do USA a celoživotní aktivní antikomunista byl pro veřejnost po konci druhé světové války v podstatě neznámým. Zemřel v roce 1969 v New Yorku.

Socialismus se stylem

Talentovaní tvůrci nezapadli ani v době socialismu. Produkty, jako jsou stavebnice Merkur nebo dřevěné hračky družstva Jas, doplňoval originální nábytek, ale také běžný kuchyňský servis.

Asi největším úspěchem se v době komunismu dostalo českému sklu a designu pocty na Expu 58 v Bruselu, kde Československo získalo mnoho ocenění včetně ceny za nejlepší architekturu celého pavilonu. Specifický styl se tak neovlivněn žádnými trendy dostal na úroveň, která inspirovala celý svět.

Úspěch v konkurenci

I dnes se můžeme chlubit hned několika designery, kteří se stále objevují v showroomech luxusních obchodů po celém světě. Konkurence je však veliká, ale díla designera Ronyho Plesla, studio Olgoj Chorchoj, Maxim Velčovský či Jakub Berdych mají stále co nabídnout.

V rámci výročí 100 let Československa vyšla souhrnná publikace 100 let českého designu, kterou vydalo Uměleckopůmyslové muzeum pod hlavičkou vydavatelství Academia.

Zdroj: UMPRUM muzeum

KAM DÁL: Tajemství kolem smrti slavného Exupéryho. Autor Malého prince byl sestřelen svým obdivovatelem

Klíčová slova: