Čistá domácnost je půl zdraví – jak jí můžete dosáhnout i vy?

Pečlivý úklid nezahrnuje pouze vysávání a mytí podlahy
 

Pravidelný úklid v domácnosti je základem zdravého bydlení. Poslední měsíce nás navíc přesvědčily, že desinfekce se stala nedílnou součástí našeho čisticího arzenálu. Ať už používáte generátor ozonu nebo domácí prostředky, nasaďte rukavice a přečtěte si tipy na zdravý a čistý domov.

Pečlivý úklid nezahrnuje pouze vysávání a mytí podlahy. Většinu nepořádku totiž pouhým okem nespatříte. To platí nejen pro vaši domácnost, ale i vaše auto, které se totiž často stává líhní virů a bakterií.

Bakterie na jednom místě

Do auta usedáte po cestě z práce, obchodu nebo po pochůzkách ve městě. Vozíte v něm svého partnera, děti a kolegy. Na všech těchto místech se setkáváte s bakteriemi, které ulpívají na rukách a oblečení.

Při úklidu domácnosti tak nezapomínejte ani na vašeho dalšího člena domácnosti, který sídlí v garáži. Při čištění vozu věnujte pozornost zejména místům, na která sahá více lidí:

  • volant,
  • palubní deska, 
  • kliky a skla,
  • tlačítka pro spouštění oken,
  • ovládací prvky rádia.

Jestliže vaše vozidlo obsahuje citlivé povrchy, použijte při úklidu hadr z mikrovláken. Jeho jemná struktura nepoškodí kožené palubní desky a čalounění sedaček. 

Kam oči nevidí, vlezou bakterie

Jakmile auto zbavíte viditelné špíny, zaměřte se na místa, kam nevidíte. Semeništěm nejen virů a bakterií, ale i smogu a pylu, je klimatizace. 

Tu nechte vyčistit alespoň jednou ročně. Vhodná doba pro toto čištění nastává na podzim, jelikož končí pylová sezona a klimatizace se přes zimu méně znečistí, takže dosáhnete dlouhodobého účinku.

Pro důkladné čištění vozu jsou vhodné i biocidní spreje a přípravky. Tyto spreje aplikujete v uzavřeném, nastartovaném autě se spuštěnou ventilací. Vaše auto sprej automaticky nasaje do ventilačního systému a dojde k pročištění a desinfekci všech částí vozu.

Domácí přípravky šetří přírodu i peněženku

Stále větší množství domácností nahrazuje klasické chemické prostředky ekologickými variantami. Kromě toho, že méně zatěžují přírodu, ušetříte i nemalou částku v domácím rozpočtu.

Velmi populární je jedlá soda. Při smíchání prášku s vodou vznikne pasta, která efektivně působí na zaschlé skvrny a špínu. Vlhké místnosti jako koupelna a kuchyň jsou přitom bakteriemi a viry zasažené nejvíce.

Při smíchání jedlé sody s citronovou šťávou vytvoříte silný nástroj pro odstranění vodního kamene. Nechte tuto směs působit přibližně třicet minut na vodovodní kohoutky a baterie a následně omyjte vlažnou vodou. Výsledek vás mile překvapí.

Nezapomínejte na skrytou špínu

Vlhká pračka je rejdištěm bakterií a plísní – pomůže vám s nimi stará známá soda. Jeden díl jedlé sody smíchejte se dvěma díly octa, který má silné desinfekční účinky, nalijte do pračky a spusťte program s nejvyšší teplotou. Po dokončení pračku propláchněte.

Kvalitní desinfekce domácnosti dosáhnete i pomocí ozonového čištění. Ozon je známý v potravinářství pro svoje sanitační účinky a čím dál tím větší popularitu získává i v domácnostech. Bakterií a virů vás zbaví zhruba za dvě hodiny a dosáhnete s ním sterilně čistého domova.

Poslední rok nás přesvědčil o tom, že pečlivý úklid není radno podceňovat. Nic se ale nemá přehánět a naprostá sterilita také nikomu neprospěje. Ozonové čištění provádějte přibližně jednou za dva měsíce a vždy po něm dobře vyvětrejte.