Kontroverzní manžel Boženy Němcové. Hádky, domácí násilí, ale také milující podpora

Josef Němec byl vznětlivým a násilnickým manželem. Uměl být i milujícím partnerem
 

Žil ve stínu slavné české spisovatelky, která nechtěla být v staromódních okovech tradičního manželství. Josef Němec však v příběhu Boženy Němcové hrál velmi podstatnou roli. Bez něj by se pravděpodobně nikdy neprosadila. Nutno dodat, že život po jeho boku přinášel nejedno neštěstí. 

O Boženě Němcové se toho ví mnoho. Jedna z nejdůležitějších spisovatelek období národního obrození vydala 26. července roku 1855 svou nejslavnější knihu Babička. Nestalo by se tak, kdyby ji do kruhu intelektuálů a spisovatelů nepřivedl její manžel, jenž byl sám hlasitým vlastencem. 

Jen těžko však snášel fakt, že se vedle něj jeho žena stává nezávislou osobností, která miluje hýřivý život, ale také mileneckou lásku. Třaskavé manželství mělo mnoho erupcí, ale Josef Němec často jejich vztah řešil nekompromisním a jen těžko omluvitelným násilím. 

Vlastenec Bydžovský

Vzhledem k tomu, že Josef Němec rodinu živil jako finanční komisař rakouské stráže, vydával své vlastenecké texty pod pseudonymem. Jeho skromné dílo bychom našli pod jménem Bořivoj N. Bydžovský. Kvůli svým názorům měl problémy už ve škole v Hradci Králové, kde mu nebylo umožněno dostudovat, a tak se stěhoval do Prahy. Zde se jako s pedagogem setkal s Josefem Jungmannem, což v jeho vlasteneckém myšlení znamenalo důležitý a osudový okamžik. 

Univerzitu v Praze také nedokončil. Nezvládl zkoušky, ale také se účastnil zakázané demonstrace. Postihu se snažil uniknout, ale nakonec byl nuceně odvelen na šest let na vojnu. Následně už se musel přizpůsobit práci finančního komisaře v rakousko-uherské uniformě. 

Fatální svatba

Do relativně poklidných vod života Josefa Němce přišla Barbora Panklová, kterou všichni známe pod jménem Božena Němcová. O mnoho let mladší manželka se od počátku jasně vyjadřovala svobodně a samostatně. Nezávislost se v tehdejší době u žen nenosila, a tak byla nejen průkopnice v literatuře, ale také z pohledu feminismu. 

Složitý vztah byl komplikovanější kvůli častému stěhování, které mělo otupit jeho vlastenecké aktivity. První dítě se narodilo v Josefově, druhé v Litomyšli, třetí v Polné a čtvrté v Praze. Sám Josef Němec se na dlouho dobu ocitl v izolaci v Uhrách, kde se museli s Boženou Němcovou vypořádat s tragédií, kdy jim zemřel na tuberkulózu jejich patnáctiletý syn Hynek. 

Násilník Němec

Josef Němec je znám hlavně kvůli své vznětlivé povaze. Ta ovlivňovala nejen jeho osobní život, ale také kariéru. Jednou byl přeložen, podruhé potrestán, potřetí na několik dní uvězněn a do rodiny tak nepřinášel pravidelný výdělek. Božena Němcová jako romantická a umělecká duše často propadala do milostných afér, což Němec řešil násilně a tvrdě. O jeho způsobu týrání manželky existuje několik sepsaných důkazů, které odhalují, jak brutální život musela Božena Němcová po jeho boku snášet. I když od něj utekla do Litomyšle a on sám požádal o rozvod, nakonec s ní byl v době nejtěžší. Když Božena Němcová umírala na tuberkulózu a možná také na rakovinu, přivedl si ji zpět do Prahy, kde se o ni s láskou staral. Po její smrti se pečlivě staral o její odkaz. Zemřel sedmnáct let po ní. 

Přes násilí, které je neomluvitelné, je však nutné dodat, že právě on svou ženu seznámil s češtinou, podporoval ji v tvorbě. Sám sepsal paměti, kde vzpomíná na život v jejím stínu. Josef Němec zemřel v Táboře v roce 1879 v domě svého syna Karla, který se o něj na konci života staral. 

Zdroj: Česká televize, Český rozhlas

KAM DÁL: Podivné sebevraždy slavných. Hemingway čistil pušku a Čajkovskij vypil arsen.