Na co do kina: Rychle a zběsile, bláznivý muzikál, novinka od autora Mostu i roztomilý pes

Prázdná kina se už mohou konečně zaplnit. Na co musíte zajít?
 

Pandemie koronaviru divákům na dlouho uzavřela kina. Tomu se přizpůsobili z logiky věci i distributoři a autoři nových filmů. Epidemiologická situace polevila a v kinech se roztrhl pytel s filmy, které dlouho čekaly na svou premiéru. Na co je dobré v současnosti zajít do kina? 

Současné epidemiologické podmínky nejsou zrovna příznivé k tomu se zavřít v respirátoru na dvě hodiny do kinosálu. Ke vstupence negativní test a odstupy ve frontách a mezi sedadly. Návštěva biografu je v roce 2021 obrácena vzhůru nohama. Lidé tak úplně neprahnou po této klasické večerní zábavě. 

Alternativou je tak v letních dnech výběr hned několika zajímavých letních kin, kam je možné zajít. Některé své diváky lákají třeba na lístek zdarma. Ať už je to Meetfactory v Lihovaru na Smíchově, centrum architektury CAMP u pražských Emauz, či komerčnější Manifesto na Smíchově. 

Kam do letňáku? 

Letní kino je výjimečné nejen pro filmové představení, ale také pro místo, kde se představení odehrává. Třeba kino u Keplera láká na příjemný park u hradeb nedaleko Pražského hradu. I v Kinského zahradách najdeme zajímavé místo hned za Národopisným muzeem, program zde tvoří převážně filmy z produkce FAMU (Filmové akademie múzických umění). 

Už tradičním místem setkávání u filmového plátna pod otevřeným nebem jsou Kasárna Karlín. Velký areál, kde si můžete opéct klidně i špekáček a zahrát si beach volejbal, prostě stojí za návštěvu. Kdo rád zážitky, tak může zajít třeba na střechu multifunkčního centra DOX+ nebo na střechu budovy Radost na Žižkově. 

Na co do kina? 

Kdo však hledá premiéry, neběl by minout skutečnost, že jich je na výběr hned několik. Pro milovníky komiksových filmů z dílny Marvel na diváky čeká samostatný snímek Black Widow o jedné z ústředních postav Avengers. 

Kina rozhodně nešetří akčními novinkami. Ať je to už deváté pokračování snímku Rychle a zběsile, či novinka od režiséra Guye Ritchieho Rozhněvaný muž. Kdo se chodí do kina rád bát, neměl by přijít o další pokračování série Tiché místo: Část II. Z rodinných filmů můžeme doporučit snímek o pejskovi Gump - pes, který lidi naučil žít. Pokud jste o něco náročnější divák, můžete zajít na snímek Chyby, který natočil český režisér Jan Prušinovský, jenž je divákům nejvíce znám jako autor seriálů Okresní přebor či MOST!. 

Na art!

Kdo vyhledává ještě náročnější filmový program, ať neváhá navštívit kina jako OKO, Světozor, Aero, Lucerna, kino Pilotů či Evald. Výběr je samozřejmě ještě větší. Na programu se většinou opakují podobné snímky. Třeba zahajující film z nedávného festivalu v Cannes Annette od Leose Caraxe. Psychadelický muzikál je opravdu jen pro náročného a trpělivého diváka. 

Pro ty, kdo v minulém roce nestihli snímek Chlast od Dánského režiséra Thomase Vinterberga, mají šanci nyní. Mohou se tak těšit na sondu do alkoholické duše několika mužů ve středním věku, kteří se pustí do zajímavého experimentu. 

KAM DÁL: Prokletý klub 27: Nehody, sebevraždy a hrozný životní styl zabil ve 27 letech nejen Cobaina nebo Winehouse.