Tipy a triky z internetu covid neporazí, říká ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Fungují na koronavirus vitamíny?

Na posílení imunity super, covid však vitamíny nevyléčíte
 

U většiny onemocnění s mediálním přesahem se dříve nebo později objeví "zaručené" rady, jak toto onemocnění vyléčit bez pomoci oficiální medicíny. Nejinak je tomu u covidu-19. Většina z nich je bohužel dokonce zdraví nebezpečná.

Na jedné straně pomyslného spektra jsou rady, které zřejmě nepomůžou, ale ani zásadně nepoškodí. Vitamíny mají příznivé imunomodulační účinky, proto jejich dostatečný příjem je jistě žádoucí a posiluje obranyschopnost. Nicméně klinické studie neprokázaly, že by vitamíny, byť ve vysokých dávkách, léčily onemocnění covid-19.

„Konec pandemie je jistě přáním nás všech a právě proto se do hledání léku proti covid-19 zapojuje mnoho lidí. Přicházejí s neuvěřitelně jednoduchými řešeními, často jim ale chybí odbornost,“ říká ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irena Storová.

Lékař, který neexistuje

Další v řadě jsou zprávy, které už mohou škodit. Jednou z nich je ta, která tvrdí,
že pravidelní konzumenti tvrdého alkoholu neonemocní koronavirem. Autorem tohoto výmyslu je údajně prof. Dr. Todor Kantarcijev, ředitel bulharského národního centra pro léčení infekčních chorob.

Žádného takového lékaře se však nepodařilo najít. Zpráva se poprvé objevila na severomakedonském zpravodajském webu Vecer – nyní je již nedostupná. Pravidelnou konzumaci tvrdého alkoholu samozřejmě nelze doporučit nikomu.

„Vývoj účinného a bezpečného léčivého přípravku je složitá věc a má jasně daná pravidla. Ta jsou tu hlavně proto, aby byly léky pro nás všechny bezpečné a fungovaly přesně tak, jak potřebujeme. Pandemii zkrátka porazí spíš očkování a vytrvalá práce vědců než tipy a triky z internetu,“ doplnila Storová.

Dezinformátorem i Donald Trump

Rady, které škodí, jsou mnohdy bizarní, ale i s nimi se setkáváme. Mezi ty, kterým je nutné se opravdu vyhnout, je rada užívat pro léčbu koronaviru bělící přípravky. Je pravda, že mezi zastánce použití dezinfekčních prostředků patřil i bývalý americký prezident Donald Trump.

Je také pravda, že při nedostatku klasických dezinfekčních prostředků byly bělicí prostředky doporučovány jako přijatelná náhrada pro povrchovou dezinfekci. Pro lidský organismus jsou však bělicí přípravky jedovaté a jejich užívání je třeba se vyhnout.

Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov, Thevoiceoflondon.co.uk, jaad.org

KAM DÁL: Sexy zpěvačka si žije jako bohyně. Spalující španělské slunce svléká Kerndlovou do bikin.