Bouřky, krupobití, ale i sluníčko: Meteorolog prozradil, kdy vyrazit na výlet a kdy raději zabednit okna

Čekají nás kroupy a přeháňky. Teploty se ale většinou budou držet kolem příjemných 25 °C
 

V týdnu nás podle meteorologa Miloše Dvořáka z Českého hydrometeorologického ústavu čekají občasné silné bouřky místy i s krupobitím. Podívejte se, kdy budete moci vyrazit ven bez deštníku a kdy se bez něj naopak neobejdete.

Ve čtvrtek bude přes den jasno až skoro jasno, beze srážek. Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi 24 a 28 °C v Čechách, na Moravě a ve Slezsku až kolem 30 °C. „V noci se na východě území vyskytnou ojediněle silné bouřky doprovázené srážkami kolem 30 mm, nárazy větru kolem 70 km/h a kroupami,“ prozradil Čtidoma.cz meteorolog Miloš Dvořák z Českého hydrometeorologického ústavu.

V pátek bude polojasno až oblačno, místy přeháňky, ojediněle bouřky, zejména na východě. Nejvyšší denní teploty se vyšplhají na 26 až 30 °C.

V sobotu bude polojasno, postupně až oblačno, místy občasný déšť, přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší denní teploty budou v rozmezí 23 až 27 °C. Bude vát mírný západní vítr, který může v bouřkách přechodně zesílit. V neděli bude oblačno až zataženo, na většině území déšť, místy přeháňky. Nejvyšší denní teploty se vyšplhají na pouhých 19 až 23 °C. Bude foukat slabý až mírný jihozápadní vítr.

Jak bude příští týden?

V pondělí bude polojasno až oblačno, místy přeháňky a nejvyšší denní teploty se budou pohybovat v rozmezí 20 až 24 °C.

„Od úterý do čtvrtka bude polojasno až oblačno, místy můžeme očekávat dešťové přeháňky. Nejvyšší denní teploty budou 22 až 27 °C,“ dodal meteorolog.

Téměř celý týden nás tedy čeká déšť a bláto. Pokud vám deštivé počasí zkazilo naplánovanou tůru v přírodě, nezoufejte, máme pro vás několik tipů na výlet, kam můžete vyrazit i za deště.

Výlet do Jičína za loupežníkem Rumcajsem

Vyražte s rodinou do Jičína a podívejte se, kde bydlel loupežník Rumcajs, když byl ještě počestným jičínským řemeslníkem. Pokud se vydáte od Valdické brány dolů do uličky pod Koštofrankem, najdete tam celou Rumcajsovu rodinku. Najdete tam i pravou ševcovskou dílnu, hernu pro děti, Mančinu bylinnou zahrádku a Cipískovu ZOO.

Lázně, tobogány a bludiště

Za blátivého počasí můžete vyrazit např. také do aquaparku. Skvělou volbou je aquapark Babylon v Liberci. Najdete tu jak antické lázně pro maminky a tatínky, tak i zábavu pro děti. Na vaše ratolesti tu čeká celá řada vodních atrakcí, jako jsou třeba tobogány nebo zorbing na vodě. V centru Babylonu najdete také zrcadlové bludiště.

Víkendový výlet za vláčky

Úplně jednoduchým a přitom skvělým tipem na výlet je návštěva modelů vláčků na pražském Smíchově. Jde o největší model železnice v Česku, ne nadarmo se mu tedy říká Království železnic. Nechybí tu ani maličké vesnice, města, lesy či automobily.

Zdroj: Kudy z nudy

KAM DÁL: Konec s Alzheimerovou chorobou? Vědcům se poprvé povedlo zvrátit ztrátu paměti.