Antonie: Babička (82) měla covidový zápal plic, test byl přitom negativní. Do nemocnice jsme ji ale neposlali, měli jsme své důvody

Paní Milada mohla zůstat doma, to jí možná zachránilo život
 

Antonie pečuje o svou tchyni Miladu (82) v malé obci na Hodonínsku už osm let. Babička, jak jí sympatická žena říká, je po prodělané mrtvici trvale upoutaná na lůžko. Což není nic příjemného ani v běžném režimu, natož v době, kdy platí restriktivní opatření a pomalu nic se nesmí.

Péči o tchyni Antonii tak samozřejmě zkomplikovala pandemie koronaviru. „Báli jsme se, abychom babičku nenakazili, chodili jsme za ní pouze s rouškou a izolovali jsme se od ostatních lidí. Zkrátka jsme dodržovali ta nejpřísnější opatření,“ říká Antonie. I přesto ale začala Milada před dvěma měsíci pokašlávat.

Test všech byl negativní

Z obav, že se jedná o covid-19, proto její syn a snacha zavolali praktickému lékaři MUDr. Dušanu Zhořovi. „Zvažovali jsme, že rovnou zavoláme sanitku, ale nakonec jsme se nejprve obrátili na pana doktora a jsme za to zpětně moc rádi,“ vzpomíná Antonie.

Lékař Miladu otestoval, aby nákazu koronavirem vyvrátil nebo potvrdil. Její test, stejně jako celé rodiny, byl negativní. Kašel Milady se mu ale přesto nelíbil a rozhodl se pro podrobnější vyšetření. S průzkumem pacientčiných plic mu pomohl přenosný ultrazvuk, který s sebou na návštěvu pacientů vozí.

Doktor k nám pravidelně chodí

Právě včasné vyšetření a přenosný ultrazvuk nejspíš zachránily Miladě život. I přes negativní testy totiž u ní lékař diagnostikoval tzv. covidový zápal plic. Vir u ní totiž postihl pouze plíce. „Pan doktor nám doma nechal přístroj na měření kyslíku v krvi a babičce předepsal antibiotika spolu s dalšími léky. Nakonec jsme se rozhodli, že babičku do nemocnice nepošleme a necháme ji doma. Pan doktor za námi pravidelně dochází na kontrolu,“ říká Antonie.

Léčba byla účinná a Milada se dnes cítí mnohem lépe. Stav plic sice stále není na takové úrovni jako před nemocí, už se jí ale vrátila chuť k jídlu i touha sledovat oblíbené televizní seriály.

KAM DÁL: Zdravotnice zemřela několik dní po očkování na covid-19. Její otec tvrdí, že byla zdravá, a popsal, co se stalo.