Jiří (44): Projedl jsem se k pytli cementu v břiše. Takhle jsem vypadal, nebyl to pěkný pohled

Pro Jiřího byla změna životního stylu otázka života a smrti
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Těžká obezita bere chuť do života, komplikuje vztahy a především ničí zdraví. Vyprávět by o tom mohl 44letý Jiří, který několik let bojoval s morbidní obezitou, ale tento boj se mu podařilo vyhrát. Díky bariatrické operaci. Jeho příběh může být inspirací i návodem pro stovky dalších obézních osob.

Jiří byl od útlého věku sportovně založený, věnoval se mnoha sportům včetně závodního juda. Jeho vášeň pro jídlo, velké porce, obliba sladkého a nespočet spořádaných tabulek čokolády se ovšem začaly na jeho postavě postupně projevovat a výsledkem bylo 184 kg při výšce 178 cm. Jak sám Jiří říká, projedl se k pytli cementu na břiše.

Přispělo k tomu také omezení sportu v rané dospělosti a pravidelné pití alkoholu. Právě dlouhodobé přejídání, nedostatek pohybu a špatná životospráva bývají hlavní příčinou morbidní obezity, jejíž příčina nespočívá například v nemocích žláz s vnitřní sekrecí nebo není způsobena jiným zdravotním problémem.

Zasáhnout muselo okolí

Přestože si Jiří uvědomoval, že by ho obezita mohla stát život a za svou postavu se styděl, skutečná pomoc přišla až se zásahem jeho nejbližších. „Kamarádka, které pracuje jako sestřička na oddělení, kde se věnují chirurgické léčbě obezity, mi razantně promluvila do duše a já se rozhodl se svou obezitou skoncovat. Nestačí si říct, že s kilogramy "něco uděláte", je potřeba jednat,“ popisuje Jiří začátek své cesty ke štíhlejší postavě i spokojenějšímu životu.

Co je morbidní obezita
- tento výraz značí nejvyšší 3. stupeň obezity. Při vyjádření pomocí BMI (index tělesné hmotnosti) se jedná o osoby s BMI vyšším než 40
- obezita 3. stupně patří mezi základní předpoklady pro chirurgickou léčbu obezity
- obezita je považována za nemoc a bariatrie je jednou z možností, jak ji léčit

A tehdy se dostal do péče lékařů, kteří se starají o pacienty s těžkou obezitou na pracovišti bariatrické chirurgie. Právě tento obor se totiž zabývá operační léčbou obezity.

Od prvních konzultací na operační sál

V nemocnici čekalo Jiřího, stejně jako každého jiného pacienta zvažujícího bariatrickou operaci, mnoho různých vyšetření a pohovorů s chirurgem, internistou, anesteziologem i psychologem. Všichni tito specialisté se podílí na přípravě k operaci a na výběru vhodného typu bariatrického zákroku. „Bylo to náročné fyzicky i psychicky, ale lékařům jsem vděčný za profesionální přístup a rozhodnutí mě operovat,“ líčí své vzpomínky na zákrok rodák z Mladé Boleslavi.

Jiří podstoupil tubulizaci žaludku, odborně nazývanou také rukávovitá resekce žaludku. Při ní se pacientům laparoskopicky odstraňuje velká část (až 85 %) žaludku. Při této operaci se žaludek podélně přeřízne a sešije se do tvaru trubice, rukávu.

Kromě zmenšení kapacity žaludku se při operaci odstraňuje ta část žaludku, kde jsou umístěné buňky produkující tzv. hormon hladu. Pacienti se po operaci zbavují výrazného pocitu hladu, který je dříve nutil k neustálé konzumaci jídla. Po zákroku se zásadně zmenší množství jídla, které je pacient schopen sníst, a proto se po operaci rychle hubne.

Celkově 66 kilo dole

"Tlustý Jirka", jak sám sebe Jiří před operací nazýval, se po zákroku velmi rychle zotavil a během prvního roku zhubnul 40 kg. Nutností bylo dodržovat pooperační režim, který spočívá v postupném zatěžování operovaného žaludku pouze tekutou stravou a později kašovitými jídly. Po několika týdnech mohl Jiří přejít na běžnou tuhou potravu, ovšem se zachováním pravidel stravování pro bariatrické pacienty.

To znamená hlavně malé porce s limitem 100–150 ml, pravidelné stravování, pití 10 minut před jídlem, nikoliv při něm a dostatek bílkovin v každém jídle. „Všem, které operace teprve čeká, bych rád vzkázal, aby nespoléhali, že hubnutí po operaci půjde samo. Budete se muset naučit správně jíst a pít, hýbat se a nebýt líní. Bariatrická operace se dá tzv. "přejíst" a při nesprávném režimu půjdou kila zase nahoru. Pokud se k tomu postavíte správně, operace vám změní život a budete se svým tělem i novým životem spokojeni. Jako já,“ dodává Jiří, který je tři roky po operaci lehčí o dalších 29 kg a na snižování hmotnosti dál svědomitě pracuje.

KAM DÁL: Antonie: Babička (82) měla covidový zápal plic, test byl přitom negativní. Do nemocnice jsme ji ale neposlali, měli jsme své důvody.