Nádherné Benátky a jejich hrozba zániku. Město na vodě se potápí i ekonomicky

Nábřeží jen několik set metrů od náměstí San Marco
Zobrazit fotogalerii (5)
 

"SOS Venezia!" Visí v oknech několika typicky postavených domů na zastavěné laguně města Benátky, které letos slaví neuvěřitelných 1 600 let své existence. Místo plné nádherné architektury, unikátního spojení s mořskou hladinou a absencí automobilové dopravy zažívá zlé časy. Hlavní důvody jsou dva. Koronavirus a zvyšující se vodní hladina… 

(KOMENTÁŘ) V letošním létě září slunce jasněji než minulý rok, ale dlouhý stín pandemie koronaviru nechal na všech jizvy, které se jen tak nezahojí. Praha zeje prázdnotou a turismus čeká na zmrtvýchvstání. Podobnou zkouškou musí projít město, které patří mezi ta bezesporu nejkrásnější na světě.

Seskupení ostrovů v laguně pod italskou hvězdou je znovu otevřené turistům z celého světa. Pandemie koronaviru však změnila pravidla. Ta mohou Benátky zachránit a zároveň zahubit. Jak je možné, že se tato perla mezi evropskými městy ocitla v těžko řešitelném paradoxu? 

SOS turisté

Pokud si Pražané stěžují na turistické návaly centrem hlavního města, nevědí, jak to v plné sezoně chodí v Benátkách. Město, jež v podstatě nedisponuje žádným jiným průmyslem, než je turismus, se v posledních měsících ocitlo v pořádné krizi. Když jsem městem procházel, bylo mi v celé té kráse i dost smutno. Prázdné zahrádky restaurací, neobvykle nízké ceny hotelových pokojů, v centru města číšníci, kteří se předhánějí, aby vás nalákali do jejich restaurace. Ano, Benátky procházejí proměnou, z které se však postupně oklepávají. 

Prázdné město tu však rozhodně nenajdete a pro citlivější povahy je tu stále dost našlapáno. „Na první pohled to tak nevypadá, ale lidí je tady tak o polovinu méně než obvykle,” vypráví číšník z restaurace, která má svou zahrádku postavenou jen několik metrů od ikonického mostu Rialto přes Canal Grande. 

V Benátkách se tak odehrávají zcela nečekané situace. Vaporetto, které je páteřní lodní dopravou ve městě bez automobilů, není o víkendu přecpané k prasknutí. Najdou se však časy, kdy se v parném vedru a roušce na ústech prostě davu turistů neubráníte. I tak ve městě vládne až nečekaný klid. „Je to frustrující. Tento měsíc už byl v pořádku, čekám ještě turisty v srpnu, ale s minulostí to nelze srovnávat," popisuje s typicky italskou otevřeností číšník restaurace. Co mohou místní dělat? Mohou se radovat, či čekat krach svého podnikání, který je na davech turistů postaven? 

Není to mor

Benátky totiž dlouhodobě řeší ještě jeden zásadní problém, a to je zvyšující se hladina moře. Kombinace globálního oteplování a přítomnost obrovských turistických jachet a lodí v těsném sousedství města mohou znamenat pro Benátky definitivní zkázu, kterou ani ty nejgeniálnější inženýři nedokáží zvrátit. 

Proto se v oknech domů podél Canalu Grande objevují protestní transparenty, které byť pod hrozbou ekonomického krachu volají o pomoc. Výkřik "SOS Venezia" totiž neznamená touhu po návratu davového turismu, ale má sloužit k uvědomění si faktu, na jak křehkých základech stojí nádherné město prorostlé vodními kanály. 

Sám návštěvník se tak při obdivu zcela unikátních zákoutí, dokonalé architektury a bohatého kulturního programu galerií, ale také architektonického bienále zamýšlí, jestli neparazituje a nepomáhá urychlit záhubu celého tohoto vzácného italského pokladu. 

Co teď? 

Je tak paradoxní vyjmenovat najednou největší lákadla Benátek, protože milovník města by si ho v pudu jeho záchovy nejlépe představoval zakonzervované a v bezpečí. To by však neprospělo z  ekonomické stránky věci. Dilema je nutné vyřešit alespoň tím, že si město vychutnáte opravdu poctivě. Kromě nejviditelnější atrakce na náměstí San Marco je povinností si pořídit na několik dní jízdenku na Vaporetto. 

Cesty lodí v kanálech jsou to nejkrásnější, co mohou Benátky nabídnout. Stejně tak nelze odmítnout cestu na přilehlé ostrovy. Lido, kde najdete pláže, Murano, kde vás okouzlí místní sklářské dílny, a Burano s typicky barevnými rybářskými domečky a krajkami na vějířích, šatech a ubrusech. Benátky jsou také město plné kultury. Mnoho soukromých galerií v čele s Peggy Guggenheim či Punta della Dogana, kde najdete moderní umění či tradiční, jako je Academia a desítky dalších. Benátky jsou také vyhlášené svými bienále. Umělecké, architektonické, taneční, divadelní. Prostě se zde vždy něco děje. 

Benátky tak nenabízejí jen rychlý turismus, ale také hluboký zážitek, který je možná vykoupením z toho, že vy sami se podílíte svou návštěvou na zániku této dokonalé destinace. Pomíjivost Benátek je však něco, co celému místu dodává ještě větší výjimečnost. 

KAM DÁL: Slavní spisovatelé terčem kritiky. Autor Tří mušketýrů měl problém kvůli svým černošským předkům.