Ovčáček, Wolf i Foldyna vyšilují kvůli Prague Pride. Pollert vytočil svým homofobním útokem úplně všechny

Pražský magistrát oslavuje letošní Prague Pride duhovým přechodem před Novou radnicí
 

Tradiční festival Prague Pride opět rozlítil mnohé heterosexuální muže, kteří se cítí být ohroženi duhovou komunitou. Akce, které pomáhají s osvětou nejen mezi LGBT+ lidmi, ale i většinovou populací, vyprovokovaly také letos veřejně činné osobnosti k nechutným komentářům. Králem homofobních výroků se stal doktor Lukáš Pollert. A to přitom Prahou neprojde ani duhový pochod, který je každoročně trnem v oku zastánců tradičních rodin a černobílého vnímání světa. 

První srpnový týden roku 2021 patří v Praze již 11. rokem festivalu neheterosexuálních menšin a místní magistrát jej plně podporuje nejen vyvěšením duhové vlajky na svou hlavní budovu na Mariánském náměstí. Praha je na svůj Prague Pride pyšná. Letos dokonce vytvořila pod hlavními schody do Nové radnice rozměrný duhový přechod a organizátorům opět přispěla i grantem z rozpočtu hlavního města, neboť tyto vynaložené finance přinášejí metropoli neoddiskutovatelnou propagaci. Už tato podpora je každoročně přijímána s velkými výhradami z mnoha stran a kritiky lze zobecnit společným názvem - méně tolerantní menšina. Jejím typickým zástupcem je heterosexuální bílý muž ve středním věku, jehož základní hodnoty rozhodně nezahrnují bezmeznou toleranci a pochopení jinakosti.

Foldyna dostal ban

Tradičním členem odpůrců "pražského duhového týdne" je lídr SPD do Poslanecké sněmovny pro volby 2021 v Ústeckém kraji Jaroslav Foldyna, příznivce ruských motorkářů Noční vlci. Kvůli hrdému sponzorství festivalu dokonce vyzval šéfa České pošty i ministra Jana Hamáčka (rezort vnitra je zakladatelem této státní instituce) k rezignaci. Jeho facebookový příspěvek: „Podporujte si devianty doma a za vlastní! Děláte si prdel z lidí?“ byl zřizovatelem sociální sítě smazán a Foldyna dostal tzv. ban, kdy 30 dní nesmí přidávat příspěvky ani žádné komentovat. O to více je aktivnější na twitteru. Tam například uveřejnil fotografii z fotobanky, zachycující malou dívenku na neblíže určené akci na neblíže určeném místě a záměrně k ní napsal lživý popisek: „Kulturní vložka kdesi v Praze.“ 

Lukáši, zbláznil jste se? 

Svůj homofobní postoj odkryl na twitteru také olympionik, odpůrce očkování a úspěšný šiřitel hoaxů ohledně nemoci covid - 19, anesteziolog Lukáš Pollert. „Nebojme se LGBT a buďme na ně milosrdní. Vždyť je to slepá vývojová větev, dlouho tu nebudou a navíc zachraňují planetu od přemnožení primátů.“ Za tento výrok si muž, který již dávno prodal své olympijské medaile, vysloužil komentáře, které se jej ve velké většině jednohlasně ptaly, zda se již definitivně nezbláznil.

Nad názorem Pollerta se rozlítil i bývalý člen KDU-ČSL Miroslav Kalousek: „Já dokážu být také někdy drsný a jedovatý. Ale vždy vůči někomu, kdo mi ubližuje, ohrožuje mě nebo s ním alespoň soupeřím. Proč máte potřebu ponižovat lidi, kteří Vám nic neudělali a neohrožují Vás? Jste lékař, k čertu. Tak si važte všech lidí stejně.“ A vzkaz olympijského medailisty retweetnul také vítěz z Nagana brankář Dominik Hašek s komentářem: „Ke kritice kolegů (myšleno sportovců či bývalých sportovců) jsem opatrnější. Tedy jsem k nim trochu shovívavější. Ovšem v tomto případě to je od LP hnus a je třeba to říci nahlas!!!

Hradní mluvčí nemlčí

Zatímco mluvčí Pražského hradu Jiří Ovčáček poslední dobou často mlčí k mnoha kontroverzním tématům, jež čeří hladiny kolem českého prezidenta, strefit se do festivalu Prague Pride tradičně nezapomíná. Letos si dokonce připravil pro LGBT+ komunitu a její podporovatele básničku, kterou vyvěsil v den zahájení "duhového týdne" na svůj twitter. „Píseň letí do oblak a s nimi do daleka; do ulic velkých cizích měst, kde všichni mladí lidé začnou ji zpívat na počest života, který přijde! Zítra se bude tančit všude, až naše vítězné vlajky rudé na stožáry světa vyletí!“ Jiřímu tentokrát rýmy moc nesedí, v kontextu připojené fotografie i dalších navazujících tweetů měl občan Ovčáček svou jedovatou slinu ve vlastním zájmu spíše polknout a raději se týdnem hrdosti promlčet. Jeho komentáře jsou nedůstojné a přehnaně vyhrocená homofobie až zbytečně nabádá lidi k myšlence, zda mluvčí netrpí nezdravým potlačováním vlastní sexuální identity. 

Bohem trestaný radní

Do týmu bílých heterosexuálních mužů středního věku, kteří trpí až přehnanými obavami z duhových gayů, se řadí i předseda výboru pro kulturu na Magistrátu hlavního města Prahy Jan Wolf, hrdý člen KDU-ČSL. Už sama politická příslušnost pana radního naznačuje, že chodit týden do kanceláře s duhovými barvami na podrážkách pro něj bude hodně těžkou řeholí. Jak jinak si vysvětlit jeho selfie s popiskem: „Bože, za co nás trestáš.“ a velmi rozzlobeného smajlíka. 

Režisér Jan Hřebejk vzkaz od pana předsedy nepochopil a tweetem mu vzkázal: „Takhle vypadá "boží trest"? A v čem ta vaše újma spočívá? Vážně nerozumím...“ A na Wolfův povzdych skvěle zareagoval také pirátský radní pro bydlení Adam Zábranský: „Bůh naopak Prague Pride požehnal a na zahajovací den nám poslal duhu, za mě dobrý, překvapil...“

KAM DÁL: Premiérův syn se otce nebojí. Může řádění Babiše juniora ovlivnit rozhodování voličů?