Počasí houbám přeje, ale nerostou všude. Prozradíme místa, kde zaručeně najdete

Oblíbené "praváky" hlásí houbaři z celé republiky
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Každý houbař má svá tajná místečka, kam když zajde, tak stoprocentně najde. Letošní deštivé léto českému národnímu sportu nebývale přeje. Na mapě republiky sice najdete pár "bílých" míst, většinou však opravdu rostou ve velkém. Vyrazili jsme také a...našli.

Středočeský kraj, severní Čechy nebo třeba drtivá část Moravy a Vysočina. Tam všude houbaři hlásí plné koše. Naopak například Zlínsko si ještě chvíli musí počkat. Ale vzhledem k vydatným dešťům v posledních dnech to zřejmě nebude trvat dlouho. „Už aby to bylo. Závidím lidem, kteří z lesa nosí spoustu hub,“ posteskla si pro Čtidoma.cz paní Natálie ze Vsetína.

Letos je to divné

To pětapadesátiletý Pavel z Berounska si naopak vůbec nemůže stěžovat. „Včera dvě hodinky v lese a tři koše. Hřiby, lišky, končí masáci. Ono to při pohledu z okna vypadá, že je spíš už podzim, takže i ta "nadílka" stojí za to,“ řekl Čtidoma.cz.

Velmi podobně situaci pro náš web komentovali i houbaří z Plzně, Humpolce či okolí Brna. Faktem je, že spíš podzimní hřiby hnědé (podoubáci, slaďáci, pančáci - jak chcete a kde se zrovna nacházíte) se objevují spíš na podzim. „Nacházíme je už od července. Letos je to divné. Ale nestěžuji si,“ usmívala se mladá houbařka Karla z Pelhřimova.

Syrovinka jako královna lesa

Některé části České republiky se staly rájem milovníků ryzců syrovinek. Ty, které vidíte ve fotogalerii, byly nalezeny právě na Prachaticku. „Konkrétně v Nebahovech, což je okres Prachatice,“ prozradila místo svého nálezu Jana Kasalová.

Syrovinka je houba, která roste už poměrně vzácně (oproti době před patnácti, dvaceti lety). Vyskytuje se v listnatých i jehličnatých lesích, nejlepší je na másle posypaná kmínem a osolená. Konzumovat se však dá i za syrova. Nedám na tuto houbu dopustit. Kam se na ni hrabou hřiby. Toto je královna,“ má jasno Eduard z Kladna. 

Ať tedy vyrazíte kamkoli, až na výjimky alespoň něco najdete. Pravé houbové "žně" však zřejmě teprve přijdou. A jestli ne, tak co? Vždyť taková procházka na čerstvém vzuchu je sama o sobě nádherná.

KAM DÁL: Václav (66): Lidé se ke mně bojí přiblížit, aby něco nechytli. Nejhorší je to v létě.