Jak budeme žít společně? Architektonické Bienále v Benátkách otevírá zásadní otázky budoucnosti

Doprovodné programy k architektonickému bienále se odehrávají přirozeně i na vodě
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Benátky nejsou jen místem pro turistické davy, které obdivují neuvěřitelné město položené na laguně. Vodní kanály nahrazují silnice a lodě automobily. Architektonické památky jsou na každém rohu, ale Benátky, to je také evropské město umění. Jedním z důvodů je tradiční přehlídka Bienále. Tento rok věnovaná architektuře. Co se z této vizionářské akce dozvíte? Třeba jak budeme všichni žít znovu společně. 

Jedná se už o sedmnáctý ročník architektonického bienále v Benátkách. Město, kde je kultura jako doma, zde tradičně prezentuje umění, divadlo, film, tanec a do listopadu roku 2021 také architektonické projekty zemí z celého světa. Náš poškozený pavilon v Giardini Biennale bohužel zeje prázdnotou a marně čeká na opravu. Ostatní země kromě Česka a Slovenska, které tento výjimečný výstavní prostor od architekta Mánesu Otakara Novotného sdílejí, své projekty na bienále vyslaly a je na co se koukat. 

Jak žít společně? 

Ústřední téma letošního bienále zní: „How we will live together?” Paradoxně bylo však definováno dávno před masivní pandemií koronaviru, která otočila svět vzhůru nohama. Složitá a vizionářská otázka pro architekty, urbanisty, inženýry a sociologii tak dostala nový rozměr, byť byla většina projektů konkrétních zemí připravena ještě před zmíněnou pandemií. 

Hlavním kurátorem, který tématem nastavil pravidla a úkoly všem reprezentantům z celého světa, je architekt a pedagog na prestižním institutu MIT Hashim Sarkis. Architekti jsou dle jeho soudu schopni pomoci vyřešit společenské a ekonomické problémy, které rozdělují a tvoří třídní vrstvy na celé planetě. Klimatické a sociální změny se přirozeně promítají a budou promítat i do způsobu, jak žijeme a jak bydlíme. V moci šikovných urbanistů, sociologů a architektů je tak nabídnout návrh řešení či jen rozšířit vizionářským pohledem, jakým směrem se může civilizace v budoucnosti vydat. 

Důležitá součást Benátek

Po celém městě jsou rozmístěné doprovodné výstavy, probíhají přednášky a uvidíte, jak se země prezentují se svými fenomény architektury, ale také bláznivými nápady, jak žít společně. Třeba Litva okupuje interiér kostela, aby si vaše tělo naskenovala, a vy se spolu s ostatními stanete živým materiálem, který tvoří novou planetu ve vesmíru. 

Virtuální vize obsahuje kritiku vůči okupaci vesmíru lidmi, jako jsou Elon Musk či Jeff Bezos. Celého bienále se zúčastní celkem 61 zemí, z nichž tři jsou zde úplně poprvé. Hlavní součást výstavy najdete v zahradách Giardini, kde na vás čekají různorodé národní pavilony (včetně našeho s rozbitou střechou) a v prostoru bývalého námořnictva Arsenale. 

Zbytek expozici je rozesetých v historickém centru města, kde na ně můžete narážet programově, ale klidně i náhodou. Komu tak není proti srsti se zamyslet nad budoucností naší civilizace a hledat z deprese řešení k naději, neměl by si benátské bienále nechat ujít. 

KAM DÁL: Unikátní stavba stojící na tragickém místě. Shromaždiště Židů nahradil ikonický Parkhotel