Střešní bazén za miliardy a nejsvatější místo muslimů. Nejdražší budovy světa možná překvapí

Marina Bay Sands, Singapur
 

Jsou to částky, které si normální smrtelník může jen těžko představit. Přesto na světě existují stavby, které boří rekordy co se týče výšky, ale i finančních prostředků, které bylo potřeba zaplatit, aby vůbec vznikly. Jaké stavby oslňují svět a jsou zároveň úplně nejdražší?

Když si pročítáme nabídky realitních kanceláří a zarazíme se s otevřenou pusou nad částkami za některé domy a byty - jen počkejte, co přijde v následujích odstavcích. Přehled těch úplně nejdražších staveb na světě je opravdu nepředstavitelný. U většiny z vybraných architektonických unikátů byla však přece jenom cena vedlejší. Šlo hlavně o to, aby si investor získal doslova pozornost celého světa.

Mekka

Jedná se o dvoumilionové město, kde se údajně narodil prorok islámu Mohamed. Mekka patří mezi nejdůležitější poutní místa muslimského světa, a tak když se rozhodlo stavět v sousedství velké mešity, muselo to být něco opravdu výjimečného. Postaven byl tak megakomplex několika mrakodrapů, jehož nejvyšší věž měří 601 metrů a patří na třetí místo nejvyšších staveb na světě.

Obrovský hotel s rozlohou 1,5 milionů čtverečních metrů je schopen pojmout až 100 tisíc osob. Co byste určitě neuhodli, je cena za jednu noc, protože stačí zaplatit 4 000 korun. Stavba trvala pět let a nakonec stála 345 miliard korun.

Střešní bazén za “hubičku”

Singapur patří mezi nejdůležitější místa na planetě Zemi. Dopravní a obchodní spojka se může pyšnit velkou koncentrací bohatství. Není tak překvapivé, že právě zde vznikl luxusní hotel za 126 miliard korun. Jeho symbolem a kloboučkem na enormní sumě je dechberoucí bazén na střeše, ze  kterého vidíte celé město.

Nejlevnější pokoje najdete pochopitelně v nejnižších patrech. Čím výš budete chtít bydlet, musíte sáhnout hlouběji do kapsy. Budovu navrhl architekt Moshe Safdie a údajně se inspiroval hracími kartami.

Sídlo Applu

Jedná se o jednu z nejvýdělečnějších firem na světě. Zcela přirozeně tomu také odpovídá sídlo, kde pracuje více než 12 tisíc zaměstnanců. Nové sídlo společnosti Apple bylo dokončeno v roce 2017 a má rozlohu 260 tisíc metrů čtverečních. Obrovské architektonické dílo stálo 115 miliard korun.

Z výšky celé dílo vypadá jako létající talíř či obrovský stadion, který je uvnitř naplněn zelenými prvky. Jeho střecha je pokrytá solárními panely. Apple Park v San Franciscu je tedy v současné době třetí nejdražší stavba na světě.

Za všechny prachy

Není nic překvapivého, že Singapur se v této přehlídce objevuje znovu. Na čtvrtém místě vznikl v roce 2009 další obrovský komplex s hotelem, kasinem i zábavním parkem. Resorts World Sentosa se chlubí největším oceanáriem, kde můžete vidět více jak 100 tisíc zvířat.

Celá tato realizace stála 113 miliard korun. Když se podíváte na obrázky tohoto luxusního resortu, tak se jedná o přehlídku luxusu, který patří k opravdu unikátním místům, jež bezesporu stojí za to navštívit. Jen si za jednu nejlevnější noc zaplatíte 4 300 korun.

KAM DÁL: Kuchařka Rettigová umírala v bídě a s obezitou. Konec přišel i kvůli žalu po manželovi