Oldřich Nový: Sváděl zadanou Adinu Mandlovou a z jejího přítele si dělal blázny

V té době ženatý Oldřich Nový během natáčení Kristiana sváděl herečku Adinu Mandlovou a ještě se vysmíval jejímu příteli
 

Když se řekne Oldřich Nový, většina z nás si představí slavného prvorepublikového herce, komika a elegána. Byl ale mnohem víc - hercem divadelním, operetním, zpěvákem, režisérem, autorem a překladatelem. Byl ale také milovníkem žen, který se nenechal ničím zastavit.

Narodil se v roce 1899 v Praze na Žižkově. Jeho otec byl hasič a zajišťoval hlídky v pražských kinech, kam s sebou brával i malého Oldřicha. Ten se tak s uměleckým světem setkal už v dětství. Pomohl mu k tomu nejen jeho otec, ale i jeho strýček Miloš Nový, který byl hercem a dokonce hrál i v pražském Národním divadle.

Jeho otec ho v herectví nepodporoval

O divadlo měl zájem už odmala, herecká profese se ale jeho otci nezamlouvala. Řekl, že se Oldřich nejdřív musí vyučit poctivým řemeslem a pak se teprve může zajímat o herectví.

Oldřich Nový se tedy vyučil typografickým sazečem. Nemohl si ale pomoci a už při studiu  amatérsky vystupoval. Jeho kamarád Saša Rašilov mu poté dohodil angažmá v Karlínském varieté (dnešní divadlo Karlín), kde se stal členem divadelního sboru.

Nové divadlo

Později se stal ředitelem Nového divadla na Václavském náměstí. Zpočátku se toto divadlo velké oblibě netěšilo, hrál jen pro pár desítek diváků, ale nenechal se tím odradit. Poté se ale stalo velmi oblíbeným a začalo prosperovat

Kristian

Nejvíce se ale proslavil v roli Kristiana. Dodnes všechny jeho fanynky Adině Mandlové závidí, že byla jeho hereckou kolegyní. Mezi Mandlovou a Novým to ale jiskřilo i mimo filmové plátno. To byl asi ten důvod, proč jejich romantické scény v Kristianovi byly tak neuvěřitelně dobře "zahrané". Nebyla to ale náhoda, režisér filmu chtěl do role Zuzany obsadit zcela jinou herečku, ale Nový trval na tom, aby ji hrála Adina.

Potkali se totiž už v minulosti na jednom večírku, kde herečka Oldřicha zjevně natolik okouzlila, že ho ani nezajímalo, že v té době měla přítele. V době natáčení byl stálý a bohatý přítel Adiny Mandlové Fred ve Švýcarsku. Oldřichovi tedy jeho snahy procházely.

To víš miláčku, že ti zavolám

Jednou byl dokonce v jejím pražském bytě, když jí Fred zrovna zavolal. Adina se před ním nechtěla přetvařovat, a tak předstírala, že mají špatné spojení, a řekla do telefonu, že jí má zavolat zítra. Oldřich ale přesně věděl, která bije, naklonil se ke sluchátku a řekl nahlas: „To víš miláčku, že ti zavolám.“

Adiny přítel to slyšel a průšvih byl na světě. Herečka Oldřicha Nového z bytu rychle poslala domů, protože věděla, že její přítel okamžitě pošle nahoru svého šoféra, aby ji zkontroloval. Třešničkou na dortu celé situace bylo to, že byl Oldřich Nový v té době již čtyři roky ženatý.

Zdroj: Český rozhlas

KAM DÁL: Muž, který přežil dvě atomové bomby: Z Hirošimi se rozjel rovnou do Nagasaki