Děti doplatí na volební preference rodičů. Žáci bez testu ve škole roušku nesundají, čeká je i značná diskriminace

Ministr Adam Vojtěch představil podmínky návratu dětí do škol. Odmítá tragický loňský scénář
 

Vládou nařízené testování žáků na covid 19 po návratu z letních prázdnin rozdělí děti ve školách na dvě skupiny. O tom, do které zamíří, rozhodnou jejich rodiče, kteří svým "ano či ne" dají najevo i své volební preference. Žáci, kteří nařízené testování nepodstoupí, přijdou o privilegium zbavit se během výuky ochrany úst a nosu. Dále nebudou smět cvičit ve vnitřních prostorách a zpívat v hodinách hudební výchovy. S návrhem ministra Adama Vojtěcha někteří hlasitě nesouhlasí a mluví o segregaci či diskriminaci určitých jedinců.

Ministerstvo zdravotnictví dopracovalo ve shodě s ministerstvem školství podmínky návratu dětí do škol po končících letních prázdninách. Adam Vojtěch a Robert Plaga je rozeslali zřizovatelům škol i jejich ředitelům. Zásadním krokem v udržení koronavirové pandemie v potřebných intencích má být antigenní testování žáků, a to v pevně daných třech termínech. Děti, které neprodělaly onemocnění covid 19 v posledních 180 dnech nebo nejsou očkovány, by měly podstoupit testy první zářijový den, následně pak ještě 6. a 9. den v měsíci. Pokud testy odmítnou, respektive jejich rodiče, budou muset nosit po celý den v kolektivu roušku. Dále budou muset udržovat 1,5 m odstup od spolužáků, nebudou se smět účastnit tělocviku ve vnitřním sportovišti a v hudební výchově si nezazpívají.

Nechte děti volně dýchat

Je toto nařízení vlády diskriminující? Rodiče, kteří své děti na testy nepošlou, jsou o tom přesvědčeni. Nelíbí se jim, že by kvůli tomu měly být jejich potomci oproti ostatním spolužákům znevýhodněni. Jenomže jak jinak zajistit bezpečný návrat do škol? Na to mají tito rodiče jasnou odpověď: „Děti by měly volně dýchat a už by se neměla pandemie koronaviru nadále vůbec řešit,“ prozradila čtidoma.cz maminka 10letého žáka Ivoše, která testování zásadně odmítá. Ministr Vojtěch na podobné názory reaguje tím, že se vloni snad jasně ukázalo, kam až by mohla situace se začátkem školního roku bez testování či případného nošení roušek eskalovat. „Momentální stav pandemie koronaviru je relativně klidný, ale na to se nemůžeme spoléhat,“ sdělil ministr zdravotnictví Vojtěch v nočním vysílání ČT 24, kdy byl hostem pořadu Události, komentáře.

A ze stanovených podmínek nehodlá ustoupit ani v oblastech, kde byl testem odhalen pouze jediný nakažený za 10 dní. „Nastavovat nařízení či změny pandemických opatření podle měst či obcí jednoduše nelze,“ hájil v rozhovoru plošná opatření Vojtěch. Tímto prohlášením dal ministr zdravotnictví odmítačům testování dětí jasně najevo, že jejich nátlaku neustoupí. A nehodlá se zabývat ani pozitivní motivací, která by možná na naštvané rodiče fungovala lépe než restrikce. „Samotnou pozitivní motivací by měl být pro rodiče fakt, že chceme pro jejich děti bezpečné a funkční školy. Žádné bonusy určitě nechystám.“

Zodpovědnost převelena na rodiče

Vyčlenění dětí z kolektivu, které nepodstoupí testy, se bojí i učitelé. Jenomže "nálepku žáka, který není pro ostatní bezpečný", mu kvůli nařízeným restrikcím sami sejmout nezvládnou. Malé děti tedy budou, ač se to může zdát přitažené za vlasy, segregovány a může to mít přímý vliv i na jejich psychiku. Zvlášť po návratu z prázdnin, kdy trávily dva měsíce mimo svůj známý kolektiv. Pomoci jim mohou tedy jedině jejich nejbližší - rodiče. A to, že inklinují k určitým politickým směrům, by nemělo ovládnout jejich rozhodování. Zvlášť jde-li pouze o prvních deset dní školního roku - Adam Vojtěch i Robert Plaga se totiž osobně zaručili, že pokud výsledky na školách dopadnou uspokojivě, nadále se testovat nebude a děti nebudou muset sedět v lavicích ani s ochranou úst a nosu. 

Koho volí odmítači? 

A ke kterým politickým uskupení inklinují rodiče, kteří své děti odmítají testovat? V první řadě jsou to podporovatelé Volného bloku, který pandemii koronaviru zlehčuje a volá po svobodě pro děti i v předvolebních heslech. „Já nechci očkování, nechci žádné restrikce a podmínky. Žiji zdravě nejen já, ale i mé děti, máme zdravou imunitu i selský rozum a covidu se nebojím. Chci pro své děti život bez omezení,“ doplnila pro čtidoma.cz maminka chlapce Ivoše, kterou pandemické restrikce vlády omezují i v podnikání. Pracuje totiž s dětmi a velmi jí vadí, že by měla po svých klientech požadovat testy.

Podobně laděná hesla můžeme slyšet také od voličů SPD, kteří slyší na jednoduché věty jeho předsedy Tomia Okamury a určitou, byť účinnou diskriminaci dětí hlasitě odmítají. A pozadu nejsou ani levicová Trikolóra či menší strany z extrémističtějšího spektra, jejichž voliči jsou proti pravidlům tak nějak z principu. 

Pandemie? Pollert nesouhlasí a kritizuje

Dětem, které rodiče nenechají testovat, tedy nepomůže při začlenění po prázdninách mezi kamarády nic jiného než rozum jejich rodičů. A určitě to nebude ani olympionik a lékař v jedné osobě Lukáš Pollert.

Ten z rozhovoru s Adamem Vojtěchem vytrhnul část odpovědí: „Dnešní Události a komentáře 17.8. Pandemie: počet nakažených 1 600 na 100 000 obyvatel a teď je pouze 12, co vy na to pane ministře? Ministr: "Ano to je pravda, ale situace se může kdykoli změnit, a tak musíme zůstat obezřetní" a tweetnul je s poznámkou: „Potvrzeno: Nekonečná pandemie.“ Nazývat současný stav v Česku pandemickým je čistě z hlediska statistického přehnané. Ale kritizovat ministra zdravotnictví za obezřetnost ve chvíli, kdy si loňská neobezřetnost právě v tomto zátěžovém období vyžádala přes 30 tisíc obětí, je přízemní a nicotně jednoduché. Z pozice lékaře obzvlášť. 

KAM DÁL: Veronika prohrála boj o život dcery: Prosila jsem svoji holčičku, aby se mnou ještě chvíli zůstala.