Hrdina Fajtl utekl a rodiče mu zavřeli nacisté. Slavný pilot dostal místo vděčnosti komunistický kriminál

František Fajtl přežil několik kritických momentů za války, stejně tak komunistický žalář
 

Chtěl za každou cenu bojovat proti nacismu. František Fajtl, který se narodil 20. srpna 1912, nejdříve utekl do Polska, následně do Francie, kde se stal stíhacím letcem. Hlavní díl válečné práce však odvedl ve Velké Británii jako člen Royal Air Force. Fajtl byl v bitvě o Británii sestřelen, ale ani nacisté, ani komunisté ho nezlomili. 

Chtělo by se říct, že Františka Fajtla dostalo až stáří. Zemřel totiž v úctyhodném věku 94 let. Slavný pilot a hrdina z druhé světové války o svých dojmech a vzpomínkách z kokpitu stíhače boje o život napsal několik důležitých knih. Jaký byl však jeho osud během a po válce? 

Fajtl sestřelen

Dramatický útěk z okupovaného Československa měl jasný cíl. Boj proti nacismu za jakoukoliv cenu. Do chvíle, než byla poražena Francie, bojoval proti Německu tam. Hlavní díl práce však tento rodák z Donína na Lounsku odvedl ve Velké Británii. Malý počet britských letců v důležité letecké bitvě znamenal rychlou a platnou slubu československých jednotek pod nálepkou RAF. 

Matku a otce mu zatím kvůli jeho útěku z Československa zavřeli. Sám Fajtl poznamenal pro pořad GEN - Elita národa, že mu to nikdy nevyčítali a naopak na něj byli hrdí. Účast v bitvě o Británii byla málem poslední kapitolou jeho života. Byl sestřelen, ale pád s letadlem přežil. Pohyboval se však na nepřátelské půdě, a tak musel tajně a opatrně přes celou Francii doputovat až do Španělska, odkud se dostal zpět do Velké Británie, kde mu udělili čestnou medaili. 

V roce 1943 byl velitelem československé 313. perutě a o rok později se zúčastnil těžkých bojů s nacistickými stíhači v Sovětském svazu. „Bylo nám jedno, kde bojujeme, ale hlavně, že bojujeme proti nacistickému nepříteli,” vzpomínal Fajtl pro Paměť národa. Jako velmi emotivní pokládal svou účast v bojích během Slovenského národního povstání. Válka v květnu 1945 skončila a František Fajtl přistál se svým letadlem na letišti v pražských Kbelích. Jeho boj však ještě neskončil. 

Komunistický žalář

Fajtla čekala s několika dalšími československými letci sláva a nadšení z konce války. Přehlídka před královskou rodinou, jedno ocenění za druhým a pocty na každém rohu. Z letců byli v Československu hrdinové. Vývoj politické situace v Evropě však domovinu přiklonil k nové totalitě a po vítězném únoru roku 1948 se z hrdinů stali odpadlíci. 

„Začali nás pronásledovat, nedůvěřovali nám a dokonce na nás piloty uplatnili paragraf, že jsme se vyhýbali práci. Sebrali mi byt, zakázali mi být v Praze a nakonec jsem skončil na sedmnáct měsíců ve vězení na Mírově,” konstatoval smutnou realitu před svou smrtí v roce 2006 František Fajtl. 

KSČ dokázala obrátit dobro ve zlo a vlastní lid proti sobě. Českoslovenští letci často seděli ve stejných celách jako nacističtí zajatci. Jejich krajané a bachaři dokonce samotným Němcům dávali lepší stravu než svým hrdinům, jak píše sám Fajtl ve svých knihách. 

Fajtla po propuštění vyhodili z armády. Pomáhal zedníkům, byl skladník a nakonec dostal úřednické místo. Někteří jeho kolegové a váleční hrdinové byli ve vězení nebo v pracovních táborech klidně 14 let.

Fajtl se začal věnovat psaní a v osmnácti knihách se pokusil zachytit všechny válečné vzpomínky a jejich zážitky. Ani na konci života Františka Fajtla neopouštěla odhodlanost bojovat. „Za svobodu a demokracii se vždy vyplatí bojovat,” konstatoval František Fajtl v pořadu Gen - Elity národa na České televizi. K jeho výročí se tak hodí připomenout obrovský význam, který jeho osobnost nese pro nás i generaci budoucí. 

Zdroj: Paměť národa, GEN - Elity národa

KAM DÁL: Nacistický generál, který se vzepřel Hitlerovi. Odmítl vypálit ikonická místa v Paříži.