Vysoká hra, do níž vidí pouze BIS. Komu prospívá spirála lží kolem kanceláře prezidenta a premiéra Babiše?

Povolební situaci v Česku má v rukou prezident. Vyjednávání mohou být vleklá a jisté je jen to, že sestavením vlády pověří lídra vítězné strany
 

Výroky prezidenta Miloše Zemana o odposleších tajnými službami jeho nejbližších spolupracovníků mohou způsobit velké potíže Andreji Babišovi. Proč je šéf Pražského hradu vyslovil, spojil je s premiérem a před volbami ho tím vystavil do nepříjemné situace? A to i přesto, že za šéfem vládnoucího hnutí ANO pevně stojí a je rozhodnut jmenovat ho po říjnových volbách sestavením vlády? Tyto otázky prozatím nemají pro veřejnost odpovědi. Jestli je někdo zná, bude to zřejmě BIS a můžeme se domnívat, že i snad sám prezident ČR. 

Stalo se již téměř pravidlem, že prezident Miloš Zeman oznamuje důležité výroky přes soukromá média. Ke kauze "Vrbětice" se vyjádřil v pořadu CNN Prima, o aktuálním ožehavém tématu odposlechů jeho blízkého okolí agenty BIS jsme se dozvěděli z rozhovoru pro deník Blesk. Šéf Pražského hradu se v obsáhlé výpovědi vyjádřil, že o zastavení "šmírování" svých lidí požádal premiéra Andreje Babiše a ten mu vyhověl. Šéf vládního kabinetu prezidentova slova popírá, a to i přesto, že Zeman uvádí jako svědka jeho souhlasu svého kancléře Vratislava Mynáře. Muže, který stále neprošel nejvyšší bezpečnostní prověrkou a roky tvrdí, že ji ke své práci nepotřebuje, neboť chodí při jednáních o bezpečnosti státu za dveře. 

Jak funguje BIS? Úkolem BIS není shromažďovat důkazy umožňující někoho zatknout a dostat před soud, ale o možné hrozbě vědět, včas před ní varovat a vhodnými kroky jí eliminovat. Prezident republiky je oprávněn uložit BIS úkol s vědomím vlády, dále je k tomu oprávněna v mezích její působnosti i vláda ČR. Prezident republiky, předseda vlády a příslušní členové vlády jsou adresáty výstupních zpráv, kterými je BIS informuje o zjištěních, která nesnesou odkladu. Adresáty informací BIS jsou též státní orgány a policejní orgány. Pokud poskytnutí takové informace neohrožuje zájem, který BIS v dané věci sleduje, předává jim BIS informace o svých zjištěních, která patří do jejich působnosti. BIS je výlučně zpravodajskou organizací, která nemá výkonnou pravomoc. Pokud má plnit své poslání, musí pracovat v utajeném režimu, ale vždy za přísného dodržování zákona. Při sběru informací je BIS oprávněna používat zpravodajské prostředky, spolupracovat s osobami jednajícími v její prospěch (agenty). 

Nad tímto faktem se pozastavil nejen hlasitý kritik českého politického bizáru posledních let herec Jan Hrušínský, který k aktuální kauze na svůj facebook napsal: „LŽE PREMIÉR, PREZIDENT NEBO KANCLÉŘ? Mám dotaz. V rozhovoru pro deník Blesk tvrdí prezident Zeman, že při schůzce s trestně stíhaným premiérem Babišem na téma činnost Bezpečnostní informační služby byl přítomen i trestně stíhaný kancléř, který jak známo nemá bezpečnostní prověrku a u podobných rozhovorů být nesmí. Mynář proto už celé roky veřejnosti tvrdí, že při projednávání bezpečnostních informací zůstává za dveřmi. Zeman, který se premiérovi mstí za to, že definitivně nezničil ředitele BIS Koudelku, tvrdí, že mu Babiš před svědkem Mynářem slíbil, že zájem BIS o Zemana a jeho spolupracovníky premiér zastaví. Babiš tvrdí, že nic takového Zemanovi neslíbil, protože by tím porušil zákon. Mynář tvrdí, že Zemanovo tvrzení může dosvědčit, i když vlastně měl být za dveřmi, protože jinak by porušil svůj slib, že už navždy bude cizí rozhovory poslouchat jen za dveřmi. Lže tedy prezident Zeman? Premiér Babiš? Kancléř Mynář? Nebo že by byli podvodníci všichni tři? Jako divadelník se nemohu rozhodnout, zda je to fraška nebo už dávno tragédie. Jako občan si říkám, že je to zlý sen. Noční můra České republiky. Jako člověk věřím, že v říjnu bude mít naše krásná země možnost se ze zlého snu probudit. Přeji nám všem, abychom tuto šanci nepropásli. Jen pro to musíme u voleb něco udělat. Alespoň k nim jít. Hezký večer a už žádné zlé sny.“

Dotazy pana Hrušínského, opozice i veřejnosti jsou zcela relevantní. Občané by se měli dočkat odpovědí, a to nejlépe ještě před volbami, které Česko čekají již za 6 týdnů. Zda může objasnění situace poměr hlasů v urnách nějak významně ovlivnit, si můžeme dovozovat. Členové voličské základny hnutí ANO prokazují, že s jejich přesvědčením o bezchybnosti premiéra Babiše neotřesou střety zájmů, spojené s jeho podnikáním, ani výroky jeho staršího syna. Přitom jen tvrzení Andreje juniora by v jiné zemi stačila k obrovskému skandálu a odlivu volebních hlasů občanů k jiným subjektům.

V Česku se takový efekt nedá očekávat ani ve chvíli, kdy by se prokázalo, že premiér Babiš opravdu nařídil šéfovi BIS Koudelkovi, aby přestal se sledováním lidí kolem prezidenta. A za mlčení o tomto nezákonném kroku (premiér nesmí BIS osobně úkolovat) mu prodloužil mandát vedení naší tajné služby i po ukončení jeho zákonného trvání. Domnívat se totiž, že by prezidentovo prohlášení se zpravodajcem Michalem Koudelkou nijak nesouviselo, by bylo naivní. Zeman ho ve funkci nechce, roky se o něm a jeho lidech vyjadřuje nelichotivě a jejich práci dehonestuje výroky na hranici, která ohrožuje bezpečnost českého státu.

Jak se ovšem věci mezi trojicí Koudelka - Babiš - Zeman mají, ale vědí zřejmě maximálně dva z nich. A premiér Babiš to podle okamžitého popření prezidentových slov a zaskočených reakcí asi nebude. Nebo snad ano? Naštval snad Zemana něčím, za což mu vyťal skvěle mířený políček? Tahle spirála lží je pro Česko velmi nebezpečná už z podstaty důvodu, proč byli lidé kolem prezidenta Zemana odposloucháváni. A ani opozice není naivní v tom, že by se kdy dozvěděla celou pravdu. Jisté není ani to, že šéf zpravodajské služby vypoví cokoli závažného členům Sněmovní komise pro kontrolu BIS, kam si ho poslanci předvolali. Rozvědka se totiž zodpovídá státu, ale mnoho z jejích zjištění spadá do režimu nejvyššího utajení, a ta se smějí dozvědět pouze prezident země, její premiér a vybraní členové vlády. 

KAM DÁL: Umí snad ministryně Schillerová ovládat počasí? Z trapasu s opening party bazénu ji zachránila studená fronta.