České filmové perly z Karlových Varů. Mrazivý příběh z Afghánistánu a netradiční výchova čtyřletého chlapečka

Každá minuta života je nový dokumentární film Eriky Hníkové
 

Letošní 55. filmový festival v Karlových Varech má překvapivě silnou českou stopu. V hlavní soutěži je hned několik snímků z domácí produkce a mnoho dalších už teď upoutaly diváckou pozornost. Jak dopadl animovaný film Michaely Pavlátové z Afghánistánu a dokument Eriky Hníkové Každá minuta života? 

/RECENZE/ Na první pohled by se mohlo zdát, že filmový festival je hlavně o hvězdách na červeném koberci a večírcích, na kterých lačně vyčkávají bulvární fotografové, aby nachytali nějakou celebritu v negližé. Paradoxně se ve stínu Johnnyho Deppa odehrává přehlídka skvělých filmů, které nepřináší pouze povrchní zábavu pro odpočinek, ale nutí vás se zamyslet a prožít hluboké emocionální drama. V celosvětové přehlídce nechybí ani několik českých želízek v ohni a rozhodně si nevedou špatně. 

Každá minuta života

Dokumentární režisérka Erika Hníková známá díky svým filmům Sejdeme se v Eurocampu či Nesvatbov představila ve světové premiéře snímek Každá minuta života. Vhled do soukromí jedné slovenské rodiny ukazuje velmi netradiční a pro mnohé i kontroverzní výchovu malého chlapce.

Na něj rodiče aplikují výchovnou metodu, kterou vymyslel otec známého hokejisty z NHL Pavla Zachy. Už od první minuty života má tak malý Miško naplánováno vše tak, aby se z něj stal úspěšný člověk. Sport, piáno, cvičení, cvičení a zase cvičení. Na kole, na bruslích s hokejkou a běhání do schodů je pro něj a jeho rodiče vším. 

Úporná snaha a obětavost matky a otce odhaluje v observační metodě snímání velmi netradiční pohled na výchovu a potažmo dětství jednoho malého chlapce. Snímek citlivě nepřináší soud, názor ani ortel nad tím, jestli je tento styl života správný. Názor si tak musí udělat divák sám. Snímek, který provází bouřlivá debata po každé projekci, dokazuje, jak silný umí být dobře zpracovaný dokument. 

Moje slunce Mad

Načasování premiéry filmu režisérky Michaely Pavlátové přináší nečekaný divácký rozměr. Animovaný snímek je totiž adaptací knihy novinářky Petry Procházkové. Příběh Hany, která se zamiluje do Afghánce Nazira a přestěhuje se za ním do Kábulu, otevírá otázku tamní kultury a hierarchie. Snímek přináší tolik potřebné informace v konfliktu, v němž se jen těžko orientujeme. Citlivá a dojemná sonda do života odvážné ženy v nehostinném prostředí ukazuje, jak silná může být láska. 

Za hlasy animovaných postav stojí Zuzana Stivínová, Hynek Čermák a mnoho dalších herců ze souboru Dejvického divadla. Nečekaně aktuální Můj snímek Mad bude patřit bezesporu k těm nejpovedenějším českým filmům tohoto roku. 

KAM DÁL: Jak vznikla Lennonova zeď? Symbol míru a svobody je dnes spíš lacinou atrakcí

Klíčová slova: