Mediální hvězdy z ČSSD útočí! Není vám to už trapné, ptá se Zdechovský

Najde ČSSD zachránce? Strana Jana Hamáčka to před volbami zkouší, jak se dá. Ale zatím to moc nevychází
 

Aktuální fáze předvolební kampaně ČSSD posílá voličům tak absurdní vzkazy, až má jeden obavy, že jí účty na sociálních sítích napadli hackeři. Jak jinak si vysvětlit útoky vedení sociální demokracie? Jdou totiž po koaličním partnerovi z vlády i proti ODS. 

Česká strana sociálně-demokratická má v Česku dlouhou tradici a kromě období vlády komunistů v minulém století u nás patřila vždy k výrazné politické síle. Za poslední tři roky ale ztratila svůj lesk i neochvějnou voličskou základnu.

Zasloužil se o to především její současný předseda Jan Hamáček, potažmo celé předsednictví strany, které jej do pozice opakovaně zvolilo. A to i přesto, že odliv voličů prokazatelně souvisí se setrváváním ČSSD ve vládě s Andrejem Babišem. 

Tenká červená linie

Kolikrát jsme od představitelů ČSSD slyšeli o překročení tenké červené linie? Téměř pokaždé těsně předtím, než ji vládnoucí špičky ANO posunuly o další pomyslně nepřekročitelný stupínek. Pravicově smýšlející občan a zřejmě i volič levicový vnímá tuto linku již dávno za hranicí únosnosti. A proto se od ČSSD odvrací. Neboť její nejviditelnější osobnosti - předseda Hamáček a místopředsedkyně Maláčová - předstírají, že se nepřekročitelná linka za roky symbiózy s ANO nikam neposunula. Její význam se však odstěhoval do online světa, kde se z ní stala jedna z nejvíce používaných hlášek, kterými kritici ČSSD zesměšňují. 

Vedení strany si moc dobře uvědomuje, že v těchto dnech bojuje o přežití. ČSSD pozvedl k mimořádnému úspěchu současný prezident Miloš Zeman, k sociálnímu pragmatismu ji posunul Vladimír Špidla a úspěšným předsedou byl také Jiří Paroubek. Záchrana však nyní nepřijde ani od bývalých výrazných osobností, ani od Marťanů, natož z Pražského hradu.

Voliči nezmění svou orientaci jen proto, aby tradiční spolehlivou stranu zachránili před definitivním krachem. A ten si může připsat na vrub současný předseda Jan Hamáček. Ve vnitrostranických volbách potlačil mladou krev a tradiční strana se stala pro voliče nerozumitelnou. ČSSD se musí zachránit sama. Jak? To zřejmě stávající vedení netuší. Jinak by se nemohlo v posledních dnech dít na sociálních sítích členů strany to, čeho jsme svědky. 

Maláčová viní ANO

Lídryně pro Prahu Jana Maláčová na facebooku hlásí: „Sociální demokracie odmítá zmrazení platů státních zaměstnanců a zároveň růst platů ústavních činitelů od 1. 1. 2022 o 6 %. Tuhle nehoráznost má na svědomí @AndrejBabis a hnutí ANO. Napadnul snad sociální sítě paní ministryně hacker?  Nebo snad zapomněla ve víru předvolebních akcí v roli kamelotky na stanicích metra na to, že ČSSD drží ANO a Andreje Babiše u vlády již téměř posledních 8 let

Nezapomněla! Podobně totiž začal profilovat své názory i Jan Hamáček, který pro E15.cz řekl: „ANO a ODS spolu koketují, lidé na to doplatí.“ Předstírání odklonu ČSSD od Andreje Babiše má být právě "TEN" strategický pokus o záchranu 5 % voličů, kteří by mohli straně zajistit posty v Poslanecké sněmovně. A také vyinkasovat ze státní pokladny tolik potřebné finance. Jan Hamáček od kolegy Andreje Babiše okoukal lecos - třeba razit v krizi tradiční heslo, že nejlepší obranou je útok. Jenomže šéf ANO má strategii promyšlenou několik kroků dopředu a má tomu přizpůsobenou i komunikaci navenek.

V tom šéf ČSSD zásadně pokulhává a podle toho kritizované vzkazy na sítích vypadají. Europoslanec Tomáš Zdechovský z koalice SPOLU okomentoval toto absurdní záchranné snažení vládní strany velmi výstižně na twitteru: „Tak to jsem se po ránu pobavil. Ten, kdo si opakovaně užívá orgie s #ano2011, si musí vymýšlet story o údajném koketování s @ODScz. Že vám to @jhamacek a celé @CSSD není už trapné. To vás doma neučili, že lhát se nemá?“

KAM DÁL: Babiš junior se chce očistit. Proč policie nekoná a premiér synova prohlášení ignoruje? Chystá se plán na jeho další zmizení?