Mluvčí Ovčáček potopil ministryni financí. Schillerová se po debaklu v Lánech snaží o nemožné, ale chybí jí znalosti

Ministryně financí Alena Schillerová prezidenta Zemana svým návrhem rozpočtu pro rok 2022 příliš nenadchla
 

Ministryně Alena Schillerová zatajila fakt, že ji prezident Zeman pokáral za předložený návrh státního rozpočtu na rok 2022. Zatímco ona předstírala, že se při jednání v Lánech na všem víceméně shodli, prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček šel na svém twitteru s pravdou ven. Paní ministryně proto začala rychle přepočítávat položky a po domluvě s kolegyní Klárou Dostálovou již nabízí Hradu novou verzi. V té vsází na různé ekonomické pojmy, které však v reálu znamenají něco zcela jiného, než prezentuje ministryně financí. 

Na příští rok plánuje ministerstvo financí schodek 390 miliard a rozbor tohoto čísla se nezdá prezidentu Zemanovi. Ten to dal ministryni Schillerové jasně najevo na schůzce v Lánech při projednávání položek v sestaveném návrhu, avšak ministryně tento fakt poněkud zatajila před médii na následné tiskové konferenci.

Nebýt agilního prezidentova mluvčí Jiřího Ovčáčka a jeho všeobjímajícího twitteru, možná by zůstalo celé Česko ohledně této neshody v nevědomosti. „Prezident republiky se kriticky vyjádřil k návrhu státního rozpočtu na rok 2022, který označil za nedostatečně úsporný a nedostatečně investiční.  Navrhl konkrétní druhy úspor a investic...“ napsal mluvčí a doplnil tweet ještě druhým komentářem. „Prezident republiky upozornil, že bez patřičných pozměňovacích návrhů tohoto typu by zvažoval vetování návrhu státního rozpočtu na rok 2022.“ Průšvih pro ministryni byl na světě. Nebo se snad rýsuje další válečný konflikt mezi vládou a Hradem? Tentokrát spíš půjde o bohorovnost šéfky státní kasy. 

Ta se během víkendu ke kritice ze strany prezidenta nevyjádřila, avšak po konzultaci s kolegyní Klárou Dostálovou z ministerstva pro místní rozvoj cosi vymyslela. Její reakce měla ukázat, že Schillerová neustále "maká", jak ministři vlády Andreje Babiše s oblibou hlásí, a poslala do světa tweet: „Na pondělním jednání s ministryní @DostalovaK budeme řešit apel pana prezidenta na vyšší podporu bytové výstavby. Oproti původnímu materiálu zvyšujeme investice už o 20 miliard. Shodujeme se na nutnosti dalších úspor zejména v oblasti rušení daňových výjimek a ve státní správě.“

Ministryně si plete pojmy

Ministryně financí ČR je vzděláním právnička, promovala v roce 1986 a kariéru začala v oblasti Brno - venkov na finančním úřadě. Odtud se po letech přesunula do jihomoravského vedení FÚ a následně povýšila až na generální finanční ředitelství. Cesta na pražské ministerstvo už pak byla velmi rychlá. Alena Schillerová se stala v roce 2016 nejprve náměstkyní Andreje Babiše a Ivana Pilného a poslední čtyři roky rezort vede.

Tento vzkaz okamžitě spustil na sociální síti lavinu reakcí od lidí, kteří mají o ekonomických pojmech přinejmenším obecné povědomí. Ti jednoduchými tweety rozdupali Schillerové - rádoby skvěle - promyšlený plán na prach. Rušení daňových výjimek není úspora, ale zvyšování daňových příjmů...“ napsal uživatel @honza_provaznik, na wikipedii a významový slovník pojmů odkázal paní ministryni účet @Carlos_H8211 „"Shodujeme se na nutnosti dalších úspor zejména v oblasti rušení daňových výjimek a ve státní správě." Rušením daňových výjimek nechcete spořit, ale víc vybrat... Znáte vůbec význam slova úspora? Zkuste se podívat třeba na wiki...“ A @zjurak upozornil na to, že daňových výjimek už v českém daňovém řádu mnoho nezbývá: „Buďte slušná, zveřejněte, jaké výjimky, téměř 90 % výjimek je sociálního charakteru, budete danit důchody, rušit podporu dětí .. zveřejněte aktuální tabulku všech výjimek včetně dopadů … víc než jednotky mld. neušetříte … 300 mld vata, jak říká prezident, tam rozhodně není …“

Miliardy pro developery? 

Investicemi totiž rozhodně nelze nazývat rušení jakýchkoli daňových výjimek nebo zvyšování příjmové stránky státního rozpočtu výběrem daní. Mohou jimi být miliardy, které s kolegyní Dostálovou plánují do bytové výstavby, jenomže zde už se samozřejmě nabízí souvislost s kritizovanou podporou velkých developerů, kterým vláda Andreje Babiše celé roky významně pomáhá. Namísto aby podporovala výstavbu nových bytů státem. 

Nepříliš pozorný volič si může jako skvělou investici paní ministryně zapsat do paměti schválených 65 milionů na grandiozní finále tenisového poháru B. J. King, které proběhne v listopadu v Praze. Jenomže tyto peníze jdou z rozpočtu letošního, za stavu 500miliardového schodku, a byly vládou vyčleněny tak bezproblémově zajisté i proto, že se tak prestižní akce velmi pěkně hodí do portfolia předvolebních aktivit hnutí ANO 2011.

Podle Iva Kaderky, ředitele Českého tenisového svazu, by měla tato vládní aktivita přinést zpět do Česka stovky milionů. „Pokud přijede třeba jen 10 tisíc lidí, tak České republice tato akce vydělá 200-300 milionů...," vyjádřil se k akci šéf českých tenistů. Komu a kolik peněz připadne, už neřekl. Každopádně část financí by se měla vrátit ve formě daní od podnikatelů, kterým návštěvníci turnaje vygenerují zisk. Je ovšem nutné připomenout, že tento ekonomický efekt se projeví pouze v případě, že s podzimem nenabere na intenzitě pandemie koronaviru. Dojde-li totiž k opětovnému výraznému omezení cestování i návštěvnosti sportovních akcí, investované miliony se do státní kasy nevrátí. Česko pouze zorganizuje významnou událost, která ji bude stát příkladem dvojnásobek peněz, které by nyní potřeboval Jihomoravský kraj na obnovy škod po řádění tornáda. 

KAM DÁL: Umí snad ministryně Schillerová ovládat počasí? Z trapasu s opening party bazénu ji zachránila studená fronta.